VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Ucraina anunță că rușii au lovit o bază aeriană în vestul țării și o navă cu cereale într-un port din sud

O rachetă hipersonică rusească a lovit luni dimineaţă „zona” importantei baze aeriene Starokostiantiniv, a declarat Kievul, într-o rară recunoaştere de acest fel, transmite Reuters.

Cu o zi înainte, rachetele rusești au lovit o navă civilă încărcată cu porumb în portul ucrainean Pivdenni din regiunea Odesa. Cel mai recent atac împotriva aerodromului Starokostiantiniv, din regiunea Hmelniţki, a survenit după ce ministrul olandez al apărării a anunţat că Olanda va mai livra Ucrainei şi alte avioane F-16 în lunile viitoare.

Ucraina, care a recepţionat un lot de avioane F-16 în această vară după luni de lobby în Occident, păstrează strict secrete locurile unde sunt staţionate acestea, pentru a le proteja de loviturile cu rachete cu rază lungă ale Rusiei.

Forţele aeriene ucrainene, care dezvăluie rar daunele aduse ţintelor militare, nu au precizat dacă lovitura de luni a provocat pagube bazei aeriene, însă recunoaşterea unei lovituri cu rachetă în apropierea instalaţiei este neobişnuită, notează Reuters. Nu au existat victime civile sau avarii la infrastructura critică, a spus guvernatorul Serhii Tiurin.

Potrivit forţelor aeriene, două rachete Kinjal au fost doborâte în regiunea Kiev. Fragmente au căzut în trei cartiere din Kiev, dar nu au fost raportate pagube majore sau victime, au declarat autorităţile locale.

Apărarea antiaeriană a doborât de asemenea 32 de drone ruseşti şi alte 37 s-au pierdut pe radarele militare, ceea ce sugerează că au fost dezactivate de sistemele de război electronic, au mai transmis forţele aeriene Rusia a folosit rachete cu rază lungă de acţiune pe tot parcursul războiului declanşat de invazia rusă pe teritoriul ucrainean din februarie 2022.

Atacurile cu drone au devenit frecvente, aproape în fiecare noapte.

Navă cu porumb, lovită în portul Pivdenni

Un atac cu rachete ruseşti a avariat duminică o navă civilă sub pavilion Saint Kitts şi Nevis încărcată cu porumb în portul ucrainean Pivdenni din regiunea Odesa, a anunţat luni Ministerul ucrainean al Reconstrucţiei, potrivit Reuters. Ministerul a anunţat pe Facebook că cei 15 membri ai echipajului nu au fost răniţi.

„Din fericire, niciunul dintre cei 15 membri ai echipajului, cetăţeni din Egipt şi Siria, nu a fost rănit. În total, nava era încărcată cu aproximativ 6.000 de tone de porumb ucrainean. Aceasta este o încărcătură complet civilă”, a precizat ministerul.

Este cea de-a 20-a navă civilă care este avariată de atacurile ruseşti, susţine Kievul. „Aceasta nu este nimic mai mult decât încercările Rusiei de a influenţa funcţionarea cu succes a coridorului maritim alimentar ucrainean şi de a pune în pericol securitatea alimentară globală”, a acuzat vicepremierul Oleksi Kuleba.

Moscova a negat în repetate rânduri că ar ataca ţinte civile. La începutul lunii septembrie, vrachierul Aya, tot sub pavilion Saint Kitts şi Nevis, a fost lovit de o rachetă rusească în Marea Neagră. Mai târziu în cursul lunii, o altă navă, un transportator sub pavilion Antigua, a fost avariată de o rachetă rusească în portul ucrainean Odesa. Rusia a lovit portul în mod repetat în războiul izbucnit după invazia sa pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

sursa

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.