Ucraina a început să importe gaze din Europa prin R. Moldova.
Potrivit operatorului Sistemului de Transport din Ucraina, acesta este un revers virtual (operatorii efectuează transportul fizic doar într-o direcție, iar în cealaltă direcție, gazul este transportat folosind un revers virtual).
Astfel, gazul nu trece fizic granița, iar părțile se compensează.
„Operatorul Sistemului de Transport din Ucraina, împreună cu Ukrtransgaz, continuă să ofere comercianților servicii pe distanțe scurte și de „depozit vamal”. Oferim partenerilor noștri o cooperare care va consolida piața energetică europeană și va contribui la integrarea în continuare a Ucrainei”, a menționat director general al operatorului sistemului de transport, Pavel Stanchak, potrivit unian.net.
Menționăm că Ucraina are capacitatea de a face un revers virtual cu toți operatorii GTS din țările europene vecine. Condiția prealabilă cheie pentru aceasta este ca resursa să existe în sistem.
Războiul din Ucraina și situația cu gazele:
Pe 28 septembrie 2022, țările UE au cerut să fie micșorat prețul gazului. La 1 octombrie, Gazprom a redus cu 30% aprovizionarea cu gaze către R. Moldova. La 1 noiembrie 2022, Gazprom a oprit livrările de gaz către Italia.
De la 1 decembrie 2022, Gazprom a redus aproape la jumătate exporturile de gaze către țările UE. Pe 20 decembrie 2022, o conductă cu gaz de export către Europa de Vest prin Ucraina a explodat în Rusia. Pe 23 decembrie 2022, au apărut informații că Rusia ar putea opri oricând tranzitul de gaze către Europa.
Începând cu 4 ianuarie 2023, tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a scăzut la un minim istoric. Pe 3 februarie 2023, Gazprom a modificat volumul de tranzit de gaze prin Ucraina.