Ucraina susține că a exportat şapte milioane de tone de mărfuri de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră, în pofida amenințărilor ruseşti de represalii asupra navelor care circulă în zonă.
„Două sute de nave au exportat şapte milioane de tone de mărfuri”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Printre aceste mărfuri se numără „cel puţin cinci milioane de tone de produse agricole ucrainene”, a spus el pe Telegram citat de Agerpres.
În luna august, Kievul a înfiinţat un coridor maritim între porturile sale sudice de la Marea Neagră şi strâmtoarea Bosfor, la câteva săptămâni după ce Moscova s-a retras din acordul privind trasportul de cereale dintre cele două ţări aflate în război.
Pe 27 octombrie, Ucraina a declarat că a exportat 1,3 milioane de tone de mărfuri. Cifra de şapte milioane, salutată luni de preşedintele Volodimir Zelenski, sugerează că exporturile au crescut brusc în luna noiembrie.
„Coridorul nostru maritim continuă să funcţioneze”, şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Zelenski.
Luni, 4 decembrie, 31 de nave se încărcau în trei porturi din sudul Ucrainei, iar alte 30 treceau prin coridor în ambele sensuri, potrivit ministrului Kubrakov.
Retragerea Rusiei din acordul de cereale în această vară a îngrijorat multe ţări africane, sud-americane şi chiar asiatice, dependente de exporturile ucrainene. De atunci, Moscova a amenințat că va viza navele care sosesc sau părăsesc porturile ucrainene, precum şi infrastructurile portuare şi cele destinate cerealelor în august şi septembrie. Kiev susţine că Rusia urmăreşte să îi blocheze exporturile, esențiale pentru economia sa, în timp ce Moscova asigură că atacă doar ținte militare.