Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și România au organizat joi, în premieră, o reuniune trilaterală, care a avut loc la București cu participarea reprezentanților Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Printre temele abordate a fost impactul generat de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, amenințările hibride și propaganda și dezinformarea lansate de Rusia.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale al României (MApN), reuniunea a fost organizată în marja Grupului de Lucru România-Statele Unite ale Americii pentru discuții bilaterale de stat major, în zilele de 3 și 4 mai.
În intervenția sa, secretarul de stat a mulțumit generalului de brigadă Edward Vaughan, co-președinte al Comitetului mixt româno-american și director adjunct pentru strategii, planuri şi capabilități din cadrul Comandamentului European al Statelor Unite (USEUCOM), pentru sprijinul SUA acordat Republicii Moldova.
Potrivit oficialului român, experiența reprezentanților ministerului britanic al apărării este extrem de valoroasă în identificarea celor mai potrivite soluții pentru a răspunde nevoilor de sprijin ale Republicii Moldova.
Secretara de stat a evidențiat că, în actualul context de securitate, cu impactul generat de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, Republica Moldova este expusă amenințărilor hibride, campaniilor de propagandă și dezinformare lansate de Federația Rusă, pentru România fiind o prioritate strategică sprijinirea țării vecine în consolidarea rezilienței și a capacităților de apărare.
„Suntem într-un context geopolitic şi de securitate care ne impune să fim uniți, determinați, dar şi creativi în a identifica soluțiile cele mai bune şi rapide de sprijinire a partenerilor noștri din regiune, precum Republica Moldova. Vreau să salut profesionalismul şi hotărârea autorităților de la Chişinău în avansarea reformelor care să conducă la creșterea rezilienței. Sprijinul demonstrat astăzi de România, SUA şi Marea Britanie arată foarte clar că Republica Moldova nu este singură în acest proces”, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.
Oficialul român a reliefat faptul că dialogul bilateral cu Republica Moldova se desfășoară într-un ritm susținut, fiind menționată vizita recentă la Chișinău a ministrului apărării naționale, dar şi organizarea luna viitoare, în România, a Comisiei Militare Mixte, la nivel de secretar de stat.