Transportul și industria rămân principalele surse de poluare în Chișinău, afectând grav calitatea aerului și sănătatea cetățenilor, avertizează expertul în mediu Veaceslav Vlădicescu. În contextul creșterii semnificative a numărului de mașini și al poluării industriale, expertul propune măsuri de urgență, inclusiv limitarea vehiculelor poluante, dezvoltarea unui transport public eficient și stimularea utilizării energiei electrice pentru încălzire.
Rețeaua de drumuri din Chișinău nu s-a schimbat în ultimii 30 de ani, iar numărul mașinilor a crescut semnificativ, fapt ce a contribuit la o poluare mult mai mare. Pentru a reduce transportul personal, trebuie să dezvoltăm un sistem de transport public eficient și confortabil, care să încurajeze cetățenii să renunțe la mașinile personale. Chiar dacă industria nu este foarte dezvoltată, există surse semnificative de poluare, în special stațiile de producere a energiei termice și electrice pe bază de combustibili fosili.Potrivit Agenției de Mediu, în municipiile Chișinău și Bălți se atestă depășiri ale nivelului de dioxid de azot de 1,2 ori.
Sectorul centru din capitală este unul dintre cele mai poluate. Aici, concentrația de dioxid de azot depășește de 1,3 ori valorile admisibile, fapt cauzat în mare parte de ambuteiajele din zonă. Cei mai afectați sunt cetățenii din categoria de risc, mai exact cei cu maladii cardiovasculare sau ale căilor respiratorii. Cea mai mare concentrație de dioxid de azot se atestă dimineața și seara, atunci când se formează ambuteiaje.