VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Topul celor mai importante proiecte aprobate astăzi de Cabinetul Recean

Cabinetul de Miniștri condus de premierul Dorin Recean s-a întrunit astăzi, 22 martie, în ședință pentru a aproba mai multe proiecte importante.

Vocea Basarabiei vă prezintă mai jos principalele decizii luate de Cabinetul Recean:

Guvernul a aprobat indexarea pensiilor, alocațiilor sociale și indemnizațiilor zilnice pentru copiii fără ocrotire părintească.

Din 1 aprilie curent, pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15%, conform deciziei aprobate de Executiv, la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Astfel, pensia minimă pentru limită de vârstă va constitui 2.620,62 lei, cu aproximativ 342 de lei mai mult decât în anul 2022. 

Concomitent, va fi majorată valoarea pensiei minime de dizabilitate. Din 1 aprilie, aceasta va constitui 1965,47 lei pentru persoanele cu dizabilități severe, 1834,43 lei pentru persoanele cu dizabilități accentuate și 1310,31 lei pentru persoanele cu dizabilități medii.

Creșterea eficienței luptei cu corupția de nivel înalt, în atenția Guvernului

Modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică. 

Prin urmare, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de Procuratura Anticorupție, pe când CNA va investiga corupția sistemică. În același timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CNA. 

Guvernul a simplificat procesul de inițiere și gestionare la distanță a unei afaceri din Republica Moldova

Se propune eliminarea constrângerilor existente în inițierea și gestionarea la distanță a unei afaceri din țara noastră. În acest sens, pentru diaspora și investitorii străini vor fi aplicate soluțiile de identificare și autentificare digitală (eKYC, eNotary și MobiSign). De asemenea, procedura de identificare și evidența inițială a străinilor se va desfășura cu atribuirea identificatorului unic al persoanei fizice (IDNP) fără eliberarea actelor de identitate, chiar și în cazul în care străinul nu intră pe teritoriul Republicii Moldova.

Executivul a aprobat modificări în procedura de selectare și eliberare a directorului Oficiului Național al Viei și Vinului

Conducătorul Oficiului Național al Viei și Vinului va obține votul de încredere din partea tuturor vinificatorilor și viticultorilor din țară, ceea ce va asigura o credibilitate și eficiență mai mare în interacțiunea Oficiu – sectorul privat.

Astfel, în procesul de alegere a directorului, reprezentanții sectorului privat vor deține 6 voturi, iar un vot va fi al reprezentantului sectorului public. De asemenea, încetarea  înainte de termen a mandatului, precum și eliberarea din funcție a directorului va fi posibilă cu avizul pozitiv al Consiliului de coordonare.

Militarii prin contract ai Armatei Naționale vor beneficia de rație alimentară

Noile prevederi vor contribui la sporirea atractivității serviciului militar, ținând cont de faptul că dreptul la alimentarea militarilor prin contract, respectiv dreptul la compensarea rației alimentare a fost anulat încă în anul 2009.

„Aprobarea acestui proiect este un pas important pentru îmbunătățirea pachetului social și un factor motivant pentru militarii angajați prin contract”, a accentuat secretarul de stat al Ministerului Apărării, Sergiu Plop.

Guvernul susține ratificarea Acordului între Republica Moldova și UE pentru liberalizarea transportului rutier de mărfuri

Operațiunile de transport prin Uniunea Europeană pentru exporturile moldovenești sunt efectuate fără autorizații de transport rutier, fiind oferită mai multă libertate de circulație transportatorilor. 

Revizia tehnică a navelor care arborează pavilionul moldovenesc va fi racordată la rigorile europene

Navele maritime care arborează pavilionul moldovenesc şi efectuează voiaje internaţionale trebuie să posede un certificat de clasă emis de una dintre organizațiile recunoscute  de Comisia Europeană cu rol de inspecție și control al navelor.

În urma implementării proiectului, Agenția Navală va iniția dialogul cu organizațiile de clasificare recunoscute privind perfectarea și semnarea acordurilor, iar starea tehnică a navelor înregistrare sub pavilionul Republicii Moldova va corespunde reglementărilor UE.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.