VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Topul celor mai importante proiecte aprobate astăzi de Cabinetul Recean

Cabinetul de Miniștri condus de premierul Dorin Recean s-a întrunit astăzi, 7 martie, în ședință pentru a aproba mai multe proiecte importante.

Vocea Basarabiei vă prezintă mai jos principalele decizii luate de Cabinetul Recean:

Mecanismul de evaluare externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, propus de Guvern Parlamentului

Documentul reglementează procesul și criteriile de evaluare a integrității judecătorilor CSJ, structura și modul de organizare a activității Comisiei de evaluare, efectele promovării și nepromovării evaluării. Exercițiul de evaluare a integrității se propune a fi excepțional, unic și limitat în timp, efectuat pentru verificarea integrității etice și financiare atât a judecătorilor, cât și a candidaților la funcția de judecător.

În cazul nepromovării evaluării integrității, judecătorul va fi eliberat, cu interzicerea dreptului de a exercita această funcție sau o altă funcție de demnitate publică timp de 7 ani și lipsirea de dreptul la indemnizația unică de concediere. De asemenea, judecătorii care nu au promovat evaluarea vor fi lipsiți de dreptul la pensia specială, cu menținerea pensiei generale pentru limita de vârstă.

Curtea Supremă de Justiție va fi reformată

Potrivit prevederilor proiectului, cele mai importante modificări stipulează micșorarea numărului de judecători în CSJ, de la 33 de funcții de judecător la 20; modificarea componenței CSJ, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului; revizuirea competențelor CSJ, cu accentuarea rolului de bază al acesteia de unificare a practicii judiciare.

„Reforma CSJ este una vitală, or, fără schimbări esențiale la nivelul CSJ, consolidarea independenței, sporirea integrității și responsabilității individuale a judecătorilor nu sunt posibile de promovat la nivelul celorlalte instanțe din sistemul judecătoresc”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Cadrul normativ pentru gestionarea incidentelor cibernetice va fi îmbunătățit

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, cadrul normativ general pentru asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate cibernetică a rețelelor și sistemelor informaționale, utilizate la furnizarea serviciilor de infrastructură critică în Republica Moldova.

Consolidarea nivelului de securitate este necesar pentru a face față amenințărilor hibride și riscurilor cibernetice, aflate în creștere. În document este specificată competența autorităților și a instituțiilor publice în materie de securitate cibernetică. La fel, este determinată procedura de gestionare a crizelor în acest domeniu și formulate cerințele, măsurile și mecanismele de securizare a rețelelor și sistemelor informatice – esențiale pentru funcționarea societății, dar și pentru o mai bună gestionare a incidentelor cibernetice.

Guvernul a aprobat Strategia de dezvoltare „Educația 2030”

„Implementarea Strategiei „Educația 2030” va contribui la realizarea obiectivelor de integrare europeană pe domeniul educației. Prin acest document strategic, ne propunem să asigurăm calitatea educației și formării profesionale, dar și să facem conexiunea între domeniul educațional și piața muncii, care este în continuă dezvoltare”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.  

Strategia urmărește și ameliorarea infrastructurii instituțiilor de învățământ, urmând să fie create condiții mai bune de instruire și dezvoltare pentru copii și tineri. Totodată, documentul include programe de promovare și motivare a tinerilor pentru cariera didactică. Astfel, va fi   perfecționată instruirea viitorilor profesori, va fi sporită atractivitatea și prestigiul profesiilor pedagogice, inclusiv prin programe de sprijin social și financiar. 

Guvernul a aprobat programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025

Reprezentanții minorităților naționale vor beneficia de noi oportunități de învățare a limbii române, prin intermediul unui program național aprobat de Guvern, la inițiativa ministerului Educației și Cercetării. 

Actualul program, spre deosebire de cel precedent, prevede și instruirea populației adulte, nu doar a preșcolarilor, elevilor și studenților. Totodată, programul include și alte elemente noi, cum ar fi implementarea învățământului multilingv, care presupune predarea unor discipline nonlingvistice în limba română și în limba maternă, precum și certificarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române pentru populația adultă, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Documentele de constituire a ministerului Energiei au fost aprobate de Guvern

Domeniile de activitate a ministerului includ securitatea și eficiența energetică, surse de energie regenerabilă, energie electrică și termică, gaze naturale și produse petroliere, digitalizare și tranziție energetică. 

„Crearea unui minister separat în Guvern reprezintă aprecierea importanței sectorului energetic pentru buna funcționare a economiei. Viziunea noastră pe termen mediu este să avem un sector energetic sigur, sustenabil și competitiv, cu obiectivul de decarbonizare a economiei înainte de 2050”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Limita admisibilă de acizi grași trans în produsele alimentare, stabilită de Executiv

Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să se asigure că acizii grași trans (AGT) nu depășesc 2/100 grame de grăsimi din conținutul alimentelor.

Guvernul a stabilit, la inițiativa Ministerului Sănătății, conținutul maxim de AGT admis în produsele alimentare procesate. Prevederea a fost introdusă în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare.

Pachetul de dereglementare, aprobat de Executiv

Potrivit noilor reglementări, în primii 3 ani de activitate a întreprinderilor mici și mijlocii, organul de control nu va avea dreptul să aplice sancțiuni sau măsuri restrictive, cu excepția cazurilor în care se comit infracțiuni grave sau repetate de către întreprinzător. 

Mai mult, legea va include obligativitatea înregistrării Notei de motivare în Registrul de stat al controalelor și obligația de a transmite „listele de verificare”. Astfel, se va anunța din timp tipul verificării și va fi redus numărul controalelor inopinate nejustificate. Totodată, persoana controlată va avea dreptul de a documenta foto și video acțiunile inspectorului. 

Guvernul a aprobat proiectul de restructurare a ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Proiectul privind reorganizarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale prin separare și creare a Ministerului Energiei, care va prelua domeniul securitate și eficiență energetică, precum și va fi succesor de drepturi și obligații conexe domeniului preluat, a fost aprobat astăzi în ședință de Guvern.

La fel, proiectul dispune preluarea de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) a domeniului infrastructura de comunicații și va fi succesor de drepturi și obligații conexe acestui domeniu. Proiectul stabilește aspectele ce vizează personalul în contextul restructurării și măsurile aferente redistribuirii alocațiilor bugetare aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2023, conform domeniilor transmise.

Guvernul îmbunătățește calitatea serviciilor de navigație aeriană

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Regulamentul care stabilește expres autoritățile responsabile și mecanismele pentru îndeplinirea sarcinilor legate de certificare, supraveghere și aplicare a normelor în cazul furnizorilor de servicii de navigație aeriană. 

Astfel, furnizarea serviciilor de navigație aeriană va avea loc în condiții de maximă siguranță, la cele mai înalte standarde de calitate.

În acest sens, proiectul hotărârii de Guvern prevede armonizarea cadrului normativ național cu standardele UE în materie de certificare și supraveghere a entităților cu atribuții de management al traficului aerian și furnizorilor de servicii de navigație aeriană.

Două instituții publice din subordinea ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare vor fi reorganizate

Instituțiile  Publice „Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii” (ADMA) și Centrul de Perfecționare în Domeniul Mecanizării Agriculturii (CPDMA) vor fi reorganizate prin fuziune. O decizie, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Prin reforma propusă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să sporească calitatea serviciilor publice administrative și să faciliteze accesul agricultorilor la un număr mai mare de servicii prin intermediul unei singure instituții. De asemenea, prin aprobarea proiectului, se urmărește creșterea numărului de tineri antreprenori, crearea noilor locuri de muncă, sporirea veniturilor producătorilor agricoli, dar și promovarea capacităților de cercetare și inovare”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.