VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Topirea gheții din Antarctica ar putea declanșa un ciclu vicios de erupții vulcanice subglaciare

Un studiu recent sugerează că topirea gheții din Antarctica, cauzată de criza climatică, ar putea duce la un fenomen geologic periculos: erupții vulcanice sub calota glaciară, care ar putea agrava și mai mult schimbările climatice. În Antarctica se află peste 100 de vulcani, majoritatea ascunși sub calota de gheață, iar unii dintre aceștia sunt acoperiți complet, ceea ce face dificilă detectarea și monitorizarea lor. Topirea gheții reduce presiunea asupra magmei din subteran, permițând magmei să se extindă și să provoace erupții. Aceste erupții, chiar dacă nu sunt vizibile la suprafață, pot avea consecințe semnificative.

Căldura generată de erupțiile vulcanice subglaciare poate accelera topirea gheții la adâncimi mari, slăbind calota glaciară și provocând mai multe erupții. Cercetătorii avertizează că acest proces ar crea un cerc vicios lent: topirea gheții reduce presiunea la suprafață, ceea ce duce la mai multe erupții vulcanice, iar erupțiile produc mai multă căldură, accelerând ritmul topirii gheții. Acest mecanism auto-susținut ar putea funcționa timp de sute de ani, continuând să aibă efecte negative asupra mediului chiar și în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră ar fi reduse.

Studiile istorice sugerează că un proces similar s-ar fi putut întâmpla în timpul ultimei ere glaciare, când Antarctica era acoperită cu un strat de gheață mult mai gros. În prezent, topirea gheții din Antarctica contribuie deja semnificativ la creșterea nivelului oceanelor, iar o activitate vulcanică sporită ar putea amplifica această problemă, accelerând topirea gheții și creșterea nivelului mării într-un ritm mai rapid decât se estimase anterior. De asemenea, în 2024, banchiza antarctică a continuat să se micșoreze, apropiindu-se de un nou record negativ, ceea ce subliniază gravitatea impactului schimbărilor climatice asupra regiunii.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.