VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Tofilat: Gazul livrat R. Moldova de către Gazprom este direcționat către malul stâng și se acumulează la datoria regiunii transnistrene

Volumele de gaze cumpărate de la concernul rus Gazprom sunt livrate malului stâng și contribuie la acumularea datoriei regiunii transnistrene. O spune Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, potrivit căruia Gazprom în prezent nu primește bani pentru gazul livrat în Republica Moldova, deoarece partea transnistreană nu-l achită.

„Consumatorii de pe malul drept consumăm gaz cumpărat la bursă, deci, nu cumpărăm nimic de la Gazprom. Tot gazul livrat de Gazprom se duce în regiunea transnistreană, și nimeni nu achită nimic. Asta se acumulează în continuare ca datorie a malului stâng. Pentru regiunea transnistreană nu contează la ce preț să nu plătească gazul, noi comparăm formula din contract, prețul cu care Gazprom ne oferă acest gaz, dar, de fapt, noi nu consumăm nimic de la ei. Tot ce vinde astăzi Gazprom-ul către Moldovagaz se duce pentru malul stâng și asta contribuie la acumularea datoriei, putem să punem acolo oricare cifră, pur și simplu o să crească datoria mai repede sau mai încet”, a precizat expertul în energetică Sergiu Tofilat pentru Vocea Basarabiei.

În prezent, tot volumul de gaze furnizate de Gazprom este livrat regiunii transnistrene inclusiv pentru producerea energiei electrice de către MGRES pentru consumatorii din dreapta Nistrului. În această lună, Moldova va procura gaz de la Gazprom la un preț de 830 de dolari pentru mia de metri cubi.

Datoria pentru gaze a regiunii transnistrene a ajun la cifra de aproape 9.5 miliarde de dolari. O cifră exactă a datoriei nu poate fi stabilită pentru că Gazprom nu publică de un an şi ceva informațiile respective şi nici rapoartele financiare. Regiunea transnistreană practic nu achită un ban pentru aceste volume de gaze.

Republica Moldova cumpără gazele din alte surse europene încă din decembrie anul trecut.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.