Tiraspolul evită convocarea ședinței grupurilor de lucru pentru educație, propusă de Chișinău pe 21 martie curent, prin canalul de comunicare stabilit, informează Biroul politici de reintegrare. Autoritățile de la Chișinău denunță această atitudine ca fiind neconstructivă, subliniind contrastul puternic dintre lipsa de acțiune și retorica publică a liderilor din regiune, care invocă frecvent necesitatea „dialogului” și „cooperării”.
Potrivit Biroului, această inconsecvență ridică semne de întrebare cu privire la adevăratele intenții ale Tiraspolului în privința soluționării problemelor umanitare.
Chișinăul a propus dezbaterea unor subiecte urgente și importante pentru tinerii din regiune, inclusiv:
- situația Liceului Teoretic „Evrika” din Râbnița, în urma vizitei din 28 februarie;
- accesul la clădirea istorică a Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol;
- oprirea punerii ilegale la evidență militară a elevilor din cele opt școli cu predare în limba română;
- eliminarea conținutului anti-moldovenesc din manualele școlare din regiune;
- sprijinirea alinierii sistemului educațional la standardele Procesului de la Bologna.
Deși returnarea sediului Liceului „Evrika” a fost una dintre condiționalitățile pentru continuarea livrării de gaze pe malul stâng al Nistrului, Tiraspolul nu a oferit nicio garanție scrisă în acest sens. Situația rămâne incertă.
„Reiterăm către Tiraspol apelul de a da dovadă de mai multă responsabilitate și deschidere pentru un dialog sincer, în interesul exclusiv al elevilor, părinților și al cadrelor didactice. Orice tergiversare, ignorare sau politizare a subiectelor din domeniul educației afectează negativ climatul de încredere și buna desfășurare a proceselor din sfera învățământului”, se arată în comunicatul Biroului politici de reintegrare.