Peste 8 mii de persoane și-au procurat o locuință prin Programul „Prima casă”. Majoritatea beneficiarilor sunt familii tinere care au ales să-și cumpere un apartament în zone urbane. Mulți dintre ei spun că vor renunța la apartamente și le vor vinde și asta din motiv că nu fac față ratei lunare care a crescut considerabil. În același timp, Ministerul Finanțelor spune că rata maximă a dobânzii în perioada 1 ianuarie – 30 iunie curent, va constitui peste 13 la sută.
Acum un an, Alexandra Pantalon și-a procurat un apartament prin programul guvernamental „Prima Casă”. Spune că nu s-ar fi gândit niciodată că după ce o să își ia apartamentul, rata creditului va crește ca pe drojdii.
„Atunci era cea mai avantajoasă ofertă de a-mi procura un apartament. Am câștigat proiectul, dar peste 2-3 luni a început să se mărească rata creditului. Aceste creșteri au depășit salariul pe care noi îl avem și respectiv, nu puteam acoperi acest credit. Devine din ce în ce mai complicat”, a povestit Alexandra Pantalon, beneficiară a programului „Prima casă”.
Tânăra spune că nu mai face față greutăților financiare și astfel, este pusă în situația să își vândă apartamentul și să treacă cu traiul la chirie.
Inițial plata lunară era de 6000 de lei, iar acum am ajuns la 9000 de lei. Este o creștere considerabilă. Noi, beneficiarii „Prima Casă” încercăm să ne revoltăm doar pentru ca să avem o soluție pe un termen îndelungat. În mare parte, oamenii vor să vândă apartamentele pentru că rata depășește salariul lunar”, susține Alexandra Pantalon.
Ana Gurdiș s-a pomenit în aceeași situație. Femeia spune că acum 4 ani, și-a procurat un apartament prin Programul „Prima Casă”, și asta din motiv că la acel moment achita chirie.
„Era mai convenabil să îți achiți apartamentul tău decât chiria, dar lucrurile s-au schimbat brusc. Dacă atunci achitam 4300 de lei lunar, acum achit 7000”, și-a împărtășit experiența neplăcută Ana Gurdiș.
Astfel, femeia spune că este nevoită să plece peste hotare, întrucât majorarea ratei lunare a făcut-o să scoată toți bănuții din buzunar doar pentru a-și achita locuința.
Invitat la emisiunea Puncte de Reflecție, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu a discutat despre creșterea dobânzii lunare a creditului Ipotecar prin programul „Prima Casă”.
„În cadrul Guvernului, noi am operat anumite modificări prin care o parte din aceste creșteri să fie acoperite și mai mult din bugetul public. Noi sperăm că în acest an inflația nu va mai crește. Banca Națională v-a ajusta corespunzător politica monetară și aceste credite și ipoteci vor deveni mai accesibile pentru tinerele familii”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii.
În același timp, ofițera de presă a Ministerului Finanțelor, Cristina Nicolau spune că personele care și-au cumpărat locuințe prin Programul guvernamental primesc compensații de aproximativ 50 la sută din partea Guvernului.
„În contextul creșterii ratei de referință și anul trecut și în anul curent, Guvernul a adoptat decizii de a compensa creșterea ratei dobânzii, atât pentru perioada august-decembrie 2022, cât și pentru perioada ianuarie-iunie anul curent. În dependeță de dinamica ratei de referință stabilită de către Banca Naționala a Moldovei, Guvernul întreprinde toate măsurile necesare pentru beneficiarii programului „Prima Casă”, pentru a nu admite intrarea în inacapacitatea de plată a acestora. Beneficiarii programului angajați în sectorul public și privat primesc comensații în mărime de 50 la sută din suma creditului ipotecar, familiile cu copii pot beneficia de compensații de până la 100 de procente din suma creditului, în dependență de numărul de copii minori”, a explicat Cristina Nicolau.
Amintim că, pentru a atenua impactul crizei economice asupra beneficiarilor, marja maximă aplicată de creditori a fost plafonată la 3 la sută. Până în prezent, au fost procurate peste 8100 de locuințe prin programul “Prima casă”.