Inițiativa legislativă, care prevede acordarea voucherelor culturale tinerilor, a fost susținută cu votul a 79 de deputați.
Potrivit Proiectului de lege, voucherul cultural pentru tineri reprezintă un bilet digital netransmisibil, cu echivalent bănesc, care asigură accesul la servicii și produse culturale. Pentru implementarea acestei inițiative, Ministerul Culturii urmează să elaboreze planul de acțiuni și lista serviciilor și a bunurilor culturale, care vor fi oferite tinerilor. Totodată, prestatorii de servicii vor fi selectați în baza unui regulament elaborat de Guvern.
Proiectul urmărește facilitarea accesului tinerilor la serviciile culturale și eficientizarea managementului instituțiilor culturale prin implementarea Programului național „voucher cultural”.
Programul prevăzut de proiectul Legii culturii urmărește „accesul tinerilor la serviciile și produsele culturale pe întreg teritoriul țării, participarea în domeniul cultural și creșterea coeziunii sociale, promovarea și dezvoltarea valorilor culturale, îmbunătățirea ofertei culturale etc.
În acest scop, din septembre 2022, fiecare tânărde 18 ani va primi o mie de lei pentru procurarea de produse și servicii culturale. Astfel, a fost preluată practica țărilor precum Germania, Italia, Franța, în care este susținută o educație integrată, oferind elevilor, tinerilor bonuri/vouchere/tichete/cupoane culturale, pe care aceștia le pot folosi pentru a-și procura cărți, bilete la concerte și cinema.
Inițiativa legislativă mai prevede introducerea definiției legale ”Casă de Cultură”. Guvernul urmează să elaboreze un regulament, pentru a stabili cadrul normativ pentru crearea, activitatea, forma de organizare și administrare a caselor de cultură. În Republica Moldova activează peste 1 200 case de cultură.