VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

The New York Times: Cine îi plătește pe moldovenii care fac jocul Moscovei în timp ce politicienii proruși încearcă să răstoarne guvernul de la Chișinău

Rămasă fără gaze din Rusia și electricitate din rețeaua de energie a Ucrainei distrusă de rachetele lui Putin, Republica Moldova a fost dată peste cap atât de mult de facturile uriașe și penele de curent repetate încât, potrivit primarului din Orhei, locuitorii de-abia își mai pot stăpâni furia, scrie publicația americană The New York Times.

„Mă opresc pe stradă și mă întreabă: Când putem să mergem la un alt protest?’” povestește primarul Pavel Verejanu, referindu-se la ceea ce el numește furia publicului la adresa guvernului pro-Occident de la Chișinău care nu a reușit să semneze un acord cu Rusia pentru aprovizionarea cu energie ieftină.

Dar mai există un motiv pentru care oamenii sunt atât de dornici să protesteze: sunt plătiți să se alăture zgomotoaselor proteste săptămânale care au fost organizate din luna septembrie în capitala Moldovei unde oamenii cer demisia președintei Maia Sandu – fosta consilieră a directorului executiv al Băncii Mondiale care încearcă să scoată cea mai săracă țară europeană în afara sferei de influență a Moscovei.

Protestele plătite împotriva liderului de la Chișinău și a direcției pro-occidentale a guvernului sunt organizate de partidul prorus din care face parte și primarul din Orhei, o formațiune condusă de predecesorul său, Ilan Șor, un infractor condamnat pentru o fraudă uriașă care a fugit din țară și care, potrivit oficialilor, încearcă să transforme criza energetică într-o amenințare pentru guvern.

Activiști proruși de extremă stânga, dar și de extremă dreapta au ajutat la mobilizarea protestelor împotriva prețurilor ridicate la energie în mai multe țări europene, precum în Cehia și Germania. Dar aceste demonstrații au fost mai puțin frecvente și mai slab finanțate decât manifestațiile săptămânale organizate în Moldova, o țară vulnerabilă în mod special din cauza conflictelor politice, economice și lingvistice de lungă durată.

Proteste la Chișinău orchestrate de la Moscova, finanțate de la Tel Aviv

Rusia nu a reușit doar să stârnească nemulțumirea moldovenilor de rând prin întreruperea aprovizionării cu energie, dar, cu ajutorul aliaților locali precum Șor, a profitat de criză pentru a provoca proteste de stradă în încercarea de a răsturna guvernul proeuropean.

„Este clar că aceste lucruri sunt conectate”, a spus ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Criza energetică este „foarte, foarte serioasă” și oamenii sunt îndreptățiți să se simtă nemulțumiți, a adăugat ministrul.

Sursa foto: Digi24

În același timp, Popescu a criticat rolul lui Șor în organizarea și finanțarea protestelor „într-o încercare de a manipula și de a profita de efectele negative ale războiului din Ucraina”. Ministrul moldovean consideră că acestea reprezintă încercări de „destabilizare a guvernului” orchestrate de Rusia și exploatate de grupuri care „susțin deschis Rusia”.

În timp ce partidul lui Șor a câștigat doar 6 din cele 101 de locuri în parlament la alegerile de anul trecut, partidul Maiei Sandu a câștigat o majoritate importantă în lupta contra grupurilor care cer relații mai apropiate cu Moscova.

Inflație de 35% și prețuri de șapte ori mai mari la energie față de anul trecut

Moldova se confruntă deja cu o inflație care se apropie de 35%, iar prețurile la gaze și la electricitate au explodat în ultimul timp – de șapte ori mai mari în cazul gazelor și de patru ori mai mari în cazul energiei electrice față de anul trecut.

„Obiectivul Rusiei este evident”, a spus și viceprim-ministrul Andrei Spînu, care conduce eforturile de a găsi noi alternative pentru aprovizionarea țării cu gaze și electricitate. „Vor să ne schimbe guvernul și să ne schimbe alegerea geopolitică spre Europa”, a explicat Spînu din biroul său întunecat din centrul Chișinăului.

Toate becurile au fost stinse în biroul oficialului moldovean pentru a face economie la electricitate. Spînu este nevoit să folosească lanterna telefonului ca să își croiască drum prin coridoarele cufundate în beznă din clădirea principală a guvernului.

Rachetele rusești care continuă să distrugă rețeaua de energie electrică a Ucrainei din care se alimenta și Moldova în cazuri de avarie au lăsat țara fără curent la finalul lunii trecute.

Bulevardul larg ce se poate vedea de la fereastra biroului ministrului Spînu a fost de multe ori locul preferat al protestatarilor plătiți de partidul ȘOR. Liderul lor, Ilan Șor, conduce operațiunile partidului din Israel, unde s-a refugiat. Pe lângă faptul că finanțează personal demonstrațiile, Șor le vorbește de fiecare dată protestatarilor prin video link despre nevoia de a o da jos de la putere pe Maia Sandu.

Avetizând cu privire la „iarna grea” ce va urma în lipsa gazului rusesc, Șor le-a transmis de curând un mesaj fanilor săi de pe Facebook prin care îi chema la proteste de stradă. „Trebuie să facem tot ce putem ca să scăpăm de acest guvern incompetent și să organizăm alegeri anticipate.”

Zeci de pungi pline cu bani și sancțiuni americane pentru Șor și Jasmin

În luna octombrie, SUA au impus sancțiuni împotriva lui Șor, soției sale, Jasmin – o cunoscută cântăreață de muzică ușoară din Rusia – și altor șapte persoane pentru implicarea lor în „campanii persistente și cu rele intenții de influențare” conduse de Rusia în Moldova.

În aceeași lună, poliția au făcut 55 de percheziții în timpul nopții ale birourilor, mașinilor și reședințelor persoanelor conectate cu Șor și partidul său. Investigatorii au confiscat 20 de pungi de plastic negre în care au găsit 89.000 de dolari (în bani locali) – sumă pe care procurorii au spus că oamenii lui Șor ar fi folosit-o pentru finanțarea protestelor și a altor activități cu scopul de a răsturna guvernul.

Sursa foto: Digi24

Multe persoane, inclusiv oficiali americani, suspectează că o parte din banii partidului lui Șor vin din Rusia, ceea ce ar fi ilegal. Șor a negat acuzațiile și a făcut recurs la condamnarea pe care a primit-o în 2017 și cei șapte ani și jumătate pe care ar trebui să îi petreacă după gratii pentru rolul pe care l-a jucat în delapidarea a aproape 1 miliard de dolari din mai multe bănci din Republica Moldova. Șor pretinde că este o victimă a corupției din sistemul de justiție.

Spectacolul pus în scenă de un partid politic care repetă propaganda Kremlinului despre război și organizează proteste plătite împotriva unei crize energetice generate de Rusia ilustrează una dintre tacticile preferate ale Moscovei de a-și impune viziunea în fostele republici sovietice: stârnește o criză și apoi, în mod direct sau prin intermediul aliaților locali, oferă o soluție care necesită acceptarea hegemoniei rusești.

Scenariul Transnistria, repetat în Ucraina, o amenințare și pentru restul Moldovei

Același lucru s-a întâmplat acum trei decenii când, la doar câteva luni de zile după prăbușirea Uniunii Sovietice, separatiștii proruși din Transnistria s-au înarmat împotriva guvernului națiunii care doar ce își câștigase independența.

Moscova și-a trimis trupele în regiune sub pretextul că va oferi stabilitate și pace, ceea ce i-a permis Transnistriei să funcționeze ca un refugiu cvasi-statal pentru influența rusă și comerțul pe piața neagră. Un scenariu similar s-a întâmplat și în Ucraina.

Mulți dintre suporterii săi din Orhei, acolo unde Șor a fost primar timp de patru înainte ca în 2019 să fugă în Israel, au recunoscut că acesta este probabil un politician corupt.

Însă mandatul său de primar a lăsat o imagine bună în rândul localnicilor pentru că în acea perioadă s-au construit trotuare, s-au instalat lumini stradale și s-au adus alte îmbunătățiri localității. În Orhei, Șor este perceput ca un fel de Robin Hood a cărui avere, indiferent de sursă, le poate aduce beneficii oamenilor de rând.

În urma unei investigații a Ziarului de Gardă, Șor a recunoscut că protestatarii care vin la demonstrațiile organizate de el sunt plătiți. Verejanu, primarul actual al Orheiului, a spus că doar jumătate dintre manifestanți sunt plătiți și doar pentru că sunt prea săraci ca să își cumpere mâncare și băutură pentru deplasarea spre Chișinău și înapoi.

Una dintre protestatare, Maria Muntiu, în vârstă de 80 de ani, a spus că ea nu a ieșit în stradă pentru bani ci pentru că vrea să își arate nemulțumirea față de faptul că nu mai poate să își permită să plătească pentru căldură. Moldova are nevoie de „un președinte adevărat ca Putin”, a spus Muntiu, care să pună interesele țării pe primul loc în fața „jocurilor geopolitice ale Americii” și care să ofere energie ieftină. Maia Sandu, potrivit femeii, „încearcă să ne înghețe până la tăcere”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.