VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Termoelectrica explică de ce consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au primit facturi mai mari

După ce mai mulți consumatori debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au primit facturi mai mari din partea agentului termic, Termoelectrica informează că acest fapt a fost generat de noua metodologie de repartizare a energiei termice între toate apartamentele dintr-un bloc unde există locuințe debranșate de la căldura centralizată. Reprezentanții Termoelectrica mai precizează că metodologia a fost publicată pentru consultări publice, iar proiectul putea fi consultat pe portalul particip.gov.md.

„Noua metodologie vine să asigure repartizarea echitabilă între locatarii blocurilor a costurilor pentru energia termică și să susțină fiabilitatea sistemului centralizat de încălzire, care este cel mai rentabil din punct de vedere al utilizării eficiente a combustibilului primar (gaze naturale, combustibil alternativ). Încălzirea centralizată, în special în regim de cogenerare a energiei electrice și termice, soluționează problema consumului rațional de resurse energetice, în condițiile crizei actuale”, a declarat directorul general interimar Termoelectrica, Vasile Leu. 

De asemenea, Teroelectrica menționează că între anii 2001-2022 peste 24 de mii sau 10% din apartamentele din Chișinău s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire, instalând centrale autonome pe gaze naturale.

Un studiu realizat de către experți pentru fundamentarea noii metodologii demonstrează că locatarii rămași conectați la Sistemul Colectiv de Alimentare cu Energie Termică (SCAET) achită facturi majorate cu 18% și până la 50% din cauza nerepartizării echitabile a energiei celor debranșați. În același timp, debranșarea unui număr mare de apartamente a dus la modificarea regimului hidraulic atât în interiorul blocurilor, cât și a sistemului centralizat de încălzire.

La rândul său, modificarea regimului hidraulic în interiorului blocului locativ a condus la dereglări în procesul de distribuție uniformă a agentului termic între suprafețele încălzite, fiind demonstrată supraîncălzirea unor apartamente şi încălzirea insuficientă a altora.

„Potrivit studiului pentru fundamentarea noii metodologii, odată cu creșterea numărului de apartamente debranșate de la SCAET, debitul agentului termic în coloane cu apartamente debranșate crește cu până la 54%, iar în dependență de seria casei şi amplasarea apartamentului (jos colţ, mijloc colţ, sus colţ, mijloc jos, mijloc, mijloc sus) consumul de energie poate să difere până la 3-4 ori. Astfel, se atestă că apartamentele de la periferia clădirii acoperă cea mai mare pierdere de energie prin anvelopa clădirii”, se arată într-un comunicat emis de întreprindere.

Termoelectrica menționează că metodologia a fost elaborată luând în considerare raționamentele reținute în hotărârea Curții Constituționale prin care au fost anulate unele articole din Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.