VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Termoelectrica anunță licitație pentru achiziția a 20 de mii de tone de păcură

SA „Termoelectrica” anunță demararea procedurii de achiziție a 20 de mii de tone de păcură, pentru asigurarea unei rezerve pentru perioada rece a anului, în contextul riscurilor de întrerupere sau limitare a livărilor de gaze de către Gazprom.

Întreprinderea argumentează organizarea licitației prin prevederile din dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din data de 8 august 2022.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, se permite, în regim de urgență, SA „Termoelectrica” achiziționarea păcurii pentru asigurarea rezervei minime în cantitate de 20,0 mii de tone. La achiziția păcurii, SA „Termoelectrica” va solicita oferte de la potențialii vânzători și va selecta, prin intermediul grupului de achiziție instituit, câştigătorul/câștigătorii în baza criteriilor tehnice, economice și financiare și va încheia contractul/contractele de vânzare-cumpărare a păcurii cu vânzătorul/vânzătorii selectat/selectați, în termene restrânse, cu posibilitatea de prelungire a acestora. SA „Termoelectrica” se va ghida de criteriul celui mai mic preț pentru selectarea ofertei/ofertelor căștigătoare”, se menționează în comunicatul de presă emis de Termoelectrica.

În grupul de achiziție vor fi invitați, în calitate de observatori, reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, ai Serviciului de Informații și Securitate și ai Procuraturii Generale.

Astfel, Termoelectrica S.A. invită participanți la achiziționarea păcurii focar (marca M100) sau echivalentul acesteia.Invitația de participare și documentația de atribuire va fi publicată în Buletinul Achizițiilor Publice – www.tender.gov.md, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – www.eur-lex.europa.eu, precum și pe site-ul Termoelectrica S.A.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunța în luna iulie, că a demarat procesul de achiziție a păcurii în rezerva de stat pentru Termoelectrica. Păcura fiind o alternativă la gaze pentru SA „Termoelectrica”, pentru a produce energie electrică și a asigura cu energie termică municipiul Chișinău.

Totalul necesar este estimat la 216 mii de tone de păcură, care pot înlocui aproximativ 312 milioane de metri cubi de gaz, ceea ce reprezintă consumul estimat pentru perioada octombrie 2022 – aprilie 2023. În condițiile cotațiilor actuale la bursele internaționale, pentru a procura volumul necesar de păcură ar fi nevoie de peste 200 milioane de dolari, în timp ce la volumul de gaz menționat ar costa de aproximativ trei ori mai mult.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.