VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Temerile și avertizările agricultorilor francezi legate de apropierea Ucrainei de UE

Apropierea Ucrainei de UE și chiar o eventuală aderare a Ucrainei la comunitate ar fi o ”catastrofă” pentru agricultura europeană, avertizează șeful celui mai mare sindicat agricol din Franța, Arnaud Rousseau. Acesta susține că Ucraina produce, anual, echivalentul a aproximativ 25% din agricultura europeană, însă standardele de producție sunt mult sub practicile și normele de calitate ale statelor UE.

Reacția vine după ce Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, relatează France Presse.

”Într-un context de război, este foarte dificil să te pronunţi asupra acestui subiect, pentru că imediat eşti acuzat că nu sprijini Ucraina. Dar vorbind strict din punct de vedere agricol, o intrare a Ucrainei în Uniunea Europeană ar fi o catastrofă pentru agricultura europeană. Agricultura ucraineană nu joacă după aceleaşi reguli, ea produce aproximativ echivalentul unui sfert din agricultura europeană, mai ales în ce priveşte creşterea păsărilor şi marile culturi, dar cu norme de mediu şi standarde de producţie mult sub practicile noastre”, a avertizat liderul sindical francez. Produsele agricole ucrainene au deja acces liber pe piaţa UE, în virtutea unei facilităţi pe care blocul comunitar a oferit-o Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia. Această facilitate a afectat însă cu precădere ţările est-europene vecine cu Ucraina şi mai puţin ţările vest-europene. Acestea din urmă şi Kievul au protestat faţă de măsurile pe care guvernele unor state est-europene le-au luat pentru a-şi proteja agricultorii păgubiţi de cerealele ucrainene comercializate la preţuri sub costurile producătorilor locali.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.