Pe 2 martie 1992 în raioanele de Est ale Republicii Moldova a început războiul de pe Nistru – un conflict militar care, în pofida tuturor sacrificiilor umane și a eforturilor politice de atunci, s-a încheiat rușinos pentru moloveni, devenind, în scurt timp, un conflict înghețat prin care Federația Rusă își exercită influența și presiunea geopolitică în regiune.
Din acea zi s-au scurs deja 31 de ani, dar Republica Moldova tot n-a reușit să rezolve diferendul transnistrean.
Începem ediția cu un cântec dedicat luptelor de acum trei decenii semnat de Iurie Sadovnic „Transnistria”.
Mihaela Cîrnov și Andrei Porubin discută astăzi cu:
1. Valentina Ursu, jurnalistă Vocea Basarabiei. Vorbim despre memoria pământului și despre cartea „Râul de sânge” din martie ’92, o carte în care este redată realitatea cruntă a conflictului transnistrean. Volumul înserează dialogurile pe care le-a avut autoarea cu combatanții, cu diverse personae aflate la conducere în localitățile în care se duceau luptele. Ascultăm piesele „Lăsați-ne, odată-n pace” și „Dușmane-războiule”.

2. Mariana Iurcu, muzeografă, ghid de turism, știe tot și toate despre Călărași

3. Omul zilei- Sandro Botticelli

4. Ion Paladi, interpret născut sub o stea norocoasă. Ascultăm în studio piesele „Sârba asta-i cu noroc”, „Iubește de multe ori” și „Dorul Basarabiei”

În rubrica Minutul lui Vasile Botnaru, autorul ne prezintă tableta- Campioana vizibilității pariziene
De luni până vineri de la 7:00 și în reluare la 10:00 și la 14:00 urmărește-ne Live la TV, pe voceabasarabiei.md, dar și pe Youtube.
Pentru a viziona materialele separat accesează pagina de Facebook a emisiunii: https://www.facebook.com/tesalutavoceabasarabiei