VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Țările occidentale trimit blindate Ucrainei. Zelenski cere arme mai grele

Aliații occidentali vor furniza Ucrainei vehicule blindate de luptă, dar nu și tancurile mai grele pe care le-a cerut Kievul pentru a lupta împotriva Rusiei. Aceasta, în condițiile în care Washingtonul estimează că luptele intense vor continua luni de zile pe prima linie, relatează Reuters.

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat joi dimineața, 5 ianuarie că peste 800 de militari ruși au fost uciși de forțele Kievului în ultimele 24 de ore.

Ucraina susține că 810 soldați ruși, un avion militar, un elicopter și trei tancuri au fost distruse în ultima zi.

Majoritatea pierderilor ruse s-au înregistrat în regiunea Donețk, susține comandamentul armatei ucrainene. Concomitent, forțele ruse continuă operațiunile ofensive în zona Bahmut, ultimele atacuri din zona Avdiivka și Kupiansk fiind respinse de ucraineni.

Un înalt oficial al administrației americane a oferit la 4 ianuarie o evaluare complexă a luptelor din regiunea Donețk, în special în jurul Bakhmut.

„Luptele sunt încă destul de fierbinți... ceea ce vedem în Bakhmut ar trebui să ne așteptăm să vedem în altă parte de-a lungul liniei frontului în bătăliile care vor continua următoarele luni”, a spus oficialul.

În tradiționalul său discurs video susținut în fiecare seară, președintele Volodimir Zelenski a spus că trupele ucrainene din Bakhmut provoacă numeroase pierderi inamucului, iar Rusia își consolidează forțele în regiune.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că guvernul său va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC, a declarat miercuri un oficial francez, după o convorbire telefonică între cei doi lideri.

Pe de altă parte, Australia a oferit Kievului 90 de vehicule Bushmaster, o unitate blindată împotriva minelor terestre și a altor amenințări. Președintele american Joe Biden a spus de asemenea miercuri că Washingtonul ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley în Ucraina.

Kievul a solicitat în repetate rânduri aliaților occidentali vehicule de luptă mai grele, cum ar fi tancurile Abrams și Leopard, de fabricație germană. Potrivit Pentagonului, vehiculul de luptă blindat Bradley este de obicei echipat cu un tun, o mitralieră şi proiectile antiblindaj.

Într-un mesaj video, Zelenski i-a mulțumit lui Macron pentru anunțul privind vehiculele blindate, dar a spus că e nevoie ca alți aliați să furnizeze arme mai grele. „Acest lucru trimite un semnal clar tuturor partenerilor noștri. Nu există niciun motiv logic pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale”, a spus Volodimir Zelenski.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.