VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Țara din UE care intenționează să interzică din 2026 predarea limbii ruse în școli

Din anul universitar 2026-2027, Ministerul Educației și Științei din Letonia intenționează să introducă o procedură conform căreia a doua limbă străină în toate instituțiile de învățământ poate fi doar una dintre limbile Uniunii Europene sau o limbă străină, a cărui achiziție este reglementată prin acorduri interguvernamentale în domeniul educației.

Aceasta înseamnă că nu va fi posibilă predarea rusă ca a doua limbă străină în școli, deoarece această limbă nu este o limbă oficială a UE și nu apare în tratatele internaționale relevante, scrie delfi.lv.

Ministerul Educației din Letonia consideră că astfel de schimbări vor contribui la includerea deplină a tinerilor în spațiul educațional al Europei, vor facilita studiul limbilor oficiale ale UE, ceea ce va oferi mai multe oportunități de angajare în UE și nu numai.

În prezent, în Letonia, prima limbă străină se predă în școli deja în clasa I. Trebuie să fie una dintre limbile oficiale ale UE și cel mai adesea engleza. A doua limbă străină în școlile care implementează programe educaționale în limba letonă începe să fie predată în clasa a IV-a.

Regulamentul nu specifică ce limbă străină – de exemplu, franceză, rusă sau germană – poate oferi școala pentru studiu ca limbă străină. Alegerea este la alegerea școlii, ceea ce o face pe baza obiectivelor de dezvoltare în colaborare cu consiliul școlar. Ministerul subliniază că dorința părinților și a elevilor înșiși, precum și disponibilitatea cadrelor didactice calificate, joacă un rol important în alegerea unei a doua limbi străine.

După cum a arătat studiul din 2021, aproape jumătate dintre școlile letone nu oferă nicio opțiune. Rusa este a doua limbă străină în peste 300 de școli.

Ministerul Educației susține că acum, cu o creștere semnificativă a cererii pentru limbile UE și ținând cont și de scăderea utilizării limbii ruse, părinții primesc solicitări ca una dintre limbile UE să fie predată ca o a doua limbă străină în școli.

Pentru a facilita studiul limbilor oficiale ale UE, Ministerul Educației și Științei din Letonia va elabora modificări la standardul educației de bază, precizând că toate școlile trebuie să furnizeze una dintre limbile UE sau o limbă străină, al cărei studiu este reglementate prin acordurile interguvernamentale încheiate în domeniul educației, ca a doua limbă străină.

Este planificată o perioadă de tranziție pentru trei ani, astfel încât școlile să poată asigura disponibilitatea profesorilor de a doua limbă străină, atât pentru a atrage noi profesori, cât și pentru a permite profesorilor actuali să se recalifice și să devină eligibili pentru a preda o a doua materie. Totodată, ministerul a început negocieri cu Universitatea din Letonia pentru a discuta problemele formării profesorilor de limbi străine și recalificării profesorilor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.