VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Surse: În regiunea transnistreană activează rețele de trecere ilegală a frontierei

Doi angajați ai așa-ziselor servicii speciale transnistrene, care supraveghează „activitatea de frontieră”, ar putea avea legături cu o rețea importantă de trecere ilegală a frontierei pentru cetățeni ucraineni care se eschivează de la înrolarea în serviciul militar, au declarat pentru IPN surse de la Tiraspol, familiarizate cu situația.

Potrivit surselor, zilnic, între cinci și șapte persoane traversează așa-numita „zonă gri” din raionul Dubăsari, fiecare plătind între 3 000 și 5 000 de dolari pentru acest „serviciu”.

- Advertisement -

„Nici un fel de documente nu se întocmesc, totul este organizat ca o activitate de rutină. Banii sunt împărțiți între cei implicați în schemă”, a relatat una dintre surse.

Potrivit mass-media și organizațiilor pentru drepturile omului, de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, regiunea transnistreană a fost considerată una dintre rutele posibile pentru trecerea ilegală a frontierei.

De-a lungul anilor de război în Ucraina, serviciile de grăniceri ucrainene au raportat în repetate rânduri tentative de trecere ilegală pe segmentul frontierei moldo-ucrainene din regiunea transnistreană, zonă care nu se află sub controlul autorităților de la Chișinău.

În anul 2024, autoritățile moldovene au reținut un grup de taximetriști transnistreni specializați în transportarea cetățenilor ucraineni. Pe numele acestora au fost deschise dosare penale – și acesta nu este un caz izolat.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat pe 2 februarie 2024, arestarea a doi locuitori din Slobozia, suspectați de organizarea migrației ilegale a bărbaților din Ucraina. Potrivit instituției, aceștia încasau până la 10 mii de dolari pentru fiecare persoană transportată.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.