După mai bine de un an de blocaj, Turcia a acceptat să susțină aderarea Suediei la NATO. Președintele Recep Tayyip Erdogan a hotărât să renunțe la dreptul său de veto după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu premierul suedez, Ulf Kristersson.
„Sunt încântat să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei parlamentului turc cât mai curând posibil și să colaboreze cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg după o întâlnire cu liderul turc și cu premierul suedez, Ulf Kristersson, transmite Reuters, citat de ziua.md.
Potrivit secretarului general al Alianței, a fost o zi istorică și pentru că Suedia s-a angajat în mod ferm să continue lupta împotriva terorismului și să lucreze îndeaproape cu Turcia și NATO.
Erdogan încercat până în ultimul moment să folosească dreptul de veto pentru a forța aderarea Turciei la UE.
„Turcia aşteaptă la uşa UE de peste 50 de ani, iar aproape toate ţările membre NATO sunt acum membre ale UE”, le-a spus luni Erdogan reporterilor, cu doar câteva ore înainte de a-și schimba radical decizia.
Suedia nu va putea deveni membră a Alianţei la summitul NATO de la Vilnius, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, Turcia nu va avea timp să ratifice cererea Suediei într-un timp atât de scurt – chiar dacă își dorește să facă acest lucru.
Marea Adunare Naţională a Turciei ar putea ratifica cererea de aderare a Suediei la NATO până la sfârşitul săptămânii viitoare. Acest lucru a fost raportat de canalul CNN Turk.
Cererea Suediei trebuie mai întâi acceptată de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului. Apoi va merge la Adunarea Generală a Parlamentului. După aprobarea și publicarea în Monitorul Guvernului semnat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, procesul de aprobare a aderării Suediei la NATO de către Ankara va fi finalizat.
În așteptarea ratificării, acest angajament reprezintă o nouă dezamăgire diplomatică pentru președintele rus Vladimir Putin și o dovadă a unității aliaților NATO, scrie Le Monde. De asemenea, atrage o deschidere din partea liderului turc – obișnuit de douăzeci de ani cu aceste inversări spectaculoase și contradictorii – față de aliații săi occidentali, confirmând mai multe semnale recente, în urma realegerii sale la sfârșitul lunii mai.