VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Surpriza Summitului NATO. În această săptămână, Parlamentul Turciei ar urma să accepte aderarea Suediei la NATO

După mai bine de un an de blocaj, Turcia a acceptat să susțină aderarea Suediei la NATO. Președintele Recep Tayyip Erdogan a hotărât să renunțe la dreptul său de veto după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu premierul suedez, Ulf Kristersson.

„Sunt încântat să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei parlamentului turc cât mai curând posibil și să colaboreze cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg după o întâlnire cu liderul turc și cu premierul suedez, Ulf Kristersson, transmite Reuters, citat de ziua.md.

Potrivit secretarului general al Alianței, a fost o zi istorică și pentru că Suedia s-a angajat în mod ferm să continue lupta împotriva terorismului și să lucreze îndeaproape cu Turcia și NATO.

Erdogan încercat până în ultimul moment să folosească dreptul de veto pentru a forța aderarea Turciei la UE.

„Turcia aşteaptă la uşa UE de peste 50 de ani, iar aproape toate ţările membre NATO sunt acum membre ale UE”, le-a spus luni Erdogan reporterilor, cu doar câteva ore înainte de a-și schimba radical decizia.

Suedia nu va putea deveni membră a Alianţei la summitul NATO de la Vilnius, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg. Potrivit acestuia, Turcia nu va avea timp să ratifice cererea Suediei într-un timp atât de scurt – chiar dacă își dorește să facă acest lucru.

Marea Adunare Naţională a Turciei ar putea ratifica cererea de aderare a Suediei la NATO până la sfârşitul săptămânii viitoare. Acest lucru a fost raportat de canalul CNN Turk.

Cererea Suediei trebuie mai întâi acceptată de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului. Apoi va merge la Adunarea Generală a Parlamentului. După aprobarea și publicarea în Monitorul Guvernului semnat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, procesul de aprobare a aderării Suediei la NATO de către Ankara va fi finalizat.

În așteptarea ratificării, acest angajament reprezintă o nouă dezamăgire diplomatică pentru președintele rus Vladimir Putin și o dovadă a unității aliaților NATO, scrie Le Monde. De asemenea, atrage o deschidere din partea liderului turc – obișnuit de douăzeci de ani cu aceste inversări spectaculoase și contradictorii – față de aliații săi occidentali, confirmând mai multe semnale recente, în urma realegerii sale la sfârșitul lunii mai.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.