VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Suedia va acorda peste 4,5 milioane de dolari pentru dezvoltarea capacităților de export ale antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului

Mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului va continua să beneficieze de asistență pentru crearea parteneriatelor comerciale, sporirea competitivității și dezvoltarea capacităților de export. Suedia acordă o nouă finanțare în valoare de 4.567.044 dolari SUA pentru următori trei ani.

Mijloacele financiare vor fi valorificate în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), care este implementat din decembrie 2018 de PNUD, cu sprijinul financiar al Suediei, iar din vara anului 2021 și cu asistența financiară a Marii Britanii. Noua etapă de implementare a proiectului a fost lansată la conferința „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”, organizată pe 14 decembrie 2022 la Chișinău.

„Aducem mulțumiri partenerilor pentru dezvoltare a Republicii Moldova pentru contribuția adusă prin crearea oportunităților pentru antreprenorii inovatori și competitivi pe ambele maluri ale Nistrului de a îmbunătăți parteneriatele de afaceri și de a restabili spațiul economico-comercial unic”, a afirmat Oleg Serebrian, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare al Republicii Moldova.

„După ce am văzut rezultatele excelente ale proiectului ’Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului’ de până acum, suntem încrezători că comunitatea IMM-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului dispune de potențial de creștere. Suedia rămâne un partener angajat în sprijinirea mediului de afaceri și în promovarea exporturilor către UE și nu doar. Suntem încântați să anunțăm că un acord de cooperare a fost deja semnat cu PNUD și Suedia va continua să sprijine proiectul ’Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului’ în următorii trei ani”, a afirmat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Asistența acordată de Suedia va contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri și a cadrului normativ și instituțional în vederea integrării exportatorilor din stânga Nistrului în comerțul exterior al Republicii Moldova. Cel puțin 70 de companii vor beneficia de asistență pentru certificare și promovarea exporturilor, dintre care 40 de companii își vor îmbunătăți competitivitatea datorită infrastructurii asigurate prin patru clustere create. Finanțarea adițională va permite dezvoltarea a peste 40 de afaceri, precum și crearea a cel puțin 200 de locuri de muncă pe ambele maluri ale Nistrului.

„Din iunie 2021, Marea Britanie, împreună cu Suedia, sprijină proiectul PNUD ’Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului’ cunoscut sub numele de AdTrade. Marea Britanie va investi un milion de lire sterline în proiect până la finele anului 2023. AdTrade va ajuta antreprenorii de pe ambele maluri ale râului Nistru să devină mai competitivi pe piețele de export, în special în Uniunea Europeană și Marea Britanie”,  a menționat Steven Mark Fisher, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

Începând cu decembrie  2018, proiectul AdTrade a desfășurat o serie de intervenții inovative pentru a extinde accesul întreprinderilor de pe malul stâng la mecanismele de promovare a exporturilor disponibile pe malul drept și a le asigura un parcurs sustenabil. Până în prezent, peste 1700 de reprezentanți ai companiilor și asociațiilor de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului și-au îmbunătățit capacitățile pentru a beneficia de oportunitățile acordurilor externe de comerț și au fost ghidați pentru a accesa noi piețe de desfacere. 140 de companii au beneficiat de asistență pentru digitalizare sau identificarea piețelor de desfacere și, drept urmare, au încheiat 45 de contracte și au sporit exporturile cu 8%.

Cu suportul Suediei și Marii Britanii au fost create peste 240 de locuri de muncă, iar alte 1411 au fost păstrate, în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19.

74 de antreprenori au beneficiat de granturi pentru dezvoltarea afacerilor, dintre care 37 de afaceri fiind conduse de femei.

„Sunt încântată de rezultatele obținute de proiect, în special în domeniul abilitării economice a femeilor, atât în ceea ce privește noile locuri de muncă create, noile afaceri, precum și oportunitățile de dezvoltare profesională, inclusiv pentru refugiați. Proiectul a contribuit în mare măsură la schimb sporit de informații, de cunoștințe, de experiență între cele două maluri ale Nistrului, dar și la îmbunătățirea climatului de afaceri și la consolidarea dialogului public-privat dintre ambele maluri”, a afirmat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

În cadrul conferinței au fost prezentate și alte rezultate obținute până în prezent în cadrul proiectului PNUD/AdTrade. Astfel, 7 unități de procesare a produselor agroalimentare au fost dotate cu sisteme fotovoltaice și echipamente performante, iar 36 de companii agroalimentare și-au sporit competitivitatea și potențialul de export prin aplicarea tehnologiilor inovatoare.

Totodată, 7 asociații de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului și-au consolidat capacitățile și au creat parteneriate. Tot cu ajutorul proiectului, a fost creată prima platformă de antreprenoriat social din stânga Nistrului, iar 100 de persoane au fost instruite în domeniul inițierii afacerilor sociale.

Proiectul AdTrade a adus profesiile viitorului mai aproape de fetele din Tiraspol și satele Copanca și Cremenciug, prin renovarea a două clase specializate pentru 150 de eleve.

Conferința „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” a fost urmată de o expoziție de produse ale peste 20 de beneficiari ai proiectului AdTrade de pe ambele maluri ale Nistrului.

Asistența financiară acordată de Marea Britanie și de Suedia în cadrul proiectului PNUD/AdTrade va contribui la sporirea potențialului de export al companiilor de pe ambele maluri, la crearea mai multor locuri de muncă, în special, pentru femei și persoane din grupuri social-vulnerabile, ceea ce va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.