VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

SUA vor oferi R. Moldova încă 42 de milioane de dolari pentru securitatea energetică a țării

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) își extinde asistența pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Astfel, SUA va aloca încă 42 de milioane de dolari pentru finanțarea proiectului USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA). Despre aceasta a anunțat marți, 13 decembrie, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

Scopul extinderii asistenței financiare este acordarea sprijinului în contextul provocărilor din această iarnă, precum și deblocarea potențialului energetic al țării. De asemenea, potrivit diplomatului american, finanțare suplimentară va permite achiziționarea soluțiilor tehnologice noi și a echipamentelor care vor spori sustenabilitatea energetică a țării pe termen lung, a sistemelor informatice și de comunicații moderne pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică și comunicarea cu operatorii de sisteme de transport din țările vecine și valorificarea potențialului energetic din resurse regenerabile.

„Sunt bucuros să anunț o investiție suplimentară de 42 de milioane de dolari în viitorul energetic al R. Moldova. Această finanțare suplimentară, prin proiectul USAID Securitatea energetică a R. Moldova va sprijini sectorul energetic să abordeze provocările actuale și să faciliteze dezvoltarea unui viitor energetic curat și sigur. Combinată cu investiția inițială a Statelor Unite de 17 milioane de dolari, din martie, asistența va mobilizat circa 60 de milioane de dolari, pentru a promova un sector energetic independent, durabil și curat”, a afirmat ambasadorul Logsdon.

Prezent la evenimentul ce vizează extinderea asistenței USAID, ambasadorul Kent D. Logsdon, a declarat că finanțarea suplimentară, prin proiectul MESA, va sprijini sectorul energetic să abordeze provocările actuale și să faciliteze dezvoltarea unui sector energetic curat și sigur.

Potrivit diplomatului american, RM se confruntă cu provocări energetice serioase deoarece timp de 30 de ani a fost dependentă de gazele naturale și energia electrică din Rusia.

„Pentru a contracara această provocare, SUA și Guvernul Republicii Moldova lucrează în parteneriat la o viziune comună. Rezolvă criză energetică imediată cu care se confruntă moldovenii astăzi. Ajută să creeze o securitate energetică durabilă bazată pe surse diversificate și să asigure tranziția la un viitor cu energie curată”, a mai spus Kent D. Logsdon.

Ambasadorul și-a exprimat convingerea că acest parteneriat „va facilita un viitor energetic curat, accesibil și sigur pentru toți cetățenii R. Moldova”.

Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova se bazează pe asistența tehnică anterioară din partea USAID pentru a sprijini eforturile Guvernului de a diversifica sursele de furnizare a energiei. Aceste eforturi anterioare includ construcția gazoductului Ungheni – Chișinău care oferă deja o alternativă gazului natural rusesc și conectează sistemul moldovenesc de transportare a gazelor cu România și Europa.





Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.