Washingtonul este de acord să ofere până la 20 de miliarde de dolari în cadrul unui împrumut G7 pentru Ucraina, care urmează să fie rambursat din veniturile generate de activele rusești înghețate, informează Financial Times.
Oficialii occidentali sunt nerăbdători să deblocheze finanțarea pentru Kiev înainte de sfârșitul anului, informează Ukrainska Pravda. Aceștia sunt conștienți de faptul că, în cazul în care Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale americane din noiembrie, viitorul ajutor american pentru Ucraina riscă să fie întrerupt. Grupul celor șapte națiuni (G7) a fost angajat în luni de discuții cu privire la cadrul împrumutului de 50 de miliarde USD convenit în iunie. Recent, se părea că contribuția Washingtonului ar putea fi mai mică decât așteptările inițiale, din cauza incapacității UE de a garanta că activele rusești vor rămâne înghețate timp de cel puțin trei ani.
Cu toate acestea, vineri, oficialii americani le-au spus omologilor lor din G7 că Washingtonul va furniza întreaga sumă inițială, aproximativ 20 de miliarde de dolari.
Aceștia au afirmat că acest lucru ar fi posibil chiar dacă UE nu reușește să îl convingă pe prim-ministrul ungar Viktor Orbán să își retragă dreptul de veto cu privire la extinderea sancțiunilor UE, o condiție cerută de Washington. Se așteaptă ca miniștrii de finanțe din G7, reuniți la Washington la 25 octombrie în marja reuniunilor FMI și Băncii Mondiale, să emită o declarație privind alocarea și structura împrumutului, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune.
O sursă familiarizată cu negocierile a menționat că nu s-a ajuns încă la un acord final, deoarece SUA continuă să discute detaliile rambursării atât cu membrii Congresului, cât și cu Ucraina. Săptămâna trecută, UE a aprobat contribuția sa de până la 35 de miliarde EUR la împrumutul G7.