VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SUA și Ucraina au semnat un acord de securitate pe 10 ani, considerat precursorul aderării la NATO

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să consolideze apărarea Ucrainei împotriva invadatorilor ruşi. Acordul, semnat în marja summitului G7 din Italia, se doreşte a fi un pas spre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, potrivit textului acordului, relatează Reuters.

„Părțile recunosc că acest acord face o punte către o eventuală aderare a Ucrainei la alianța NATO”, se arată în text.

În cadrul acordului, Statele Unite îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranității şi integrității teritoriale a Ucrainei, pe fondul noilor presiuni din partea Rusiei pe frontul estic al Ucrainei.

„Pentru a asigura securitatea Ucrainei, ambele părți recunosc că Ucraina are nevoie de o forță militară semnificativă, de capacități robuste şi de investiții susținute în baza sa industrială de apărare, care să fie în concordanță cu standardele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)”  – se arată în text.

„Statele Unite intenționează să ofere material pe termen lung, instruire şi consiliere, susținere, informații, securitate, industrie de apărare, sprijin instituțional şi de altă natură pentru a dezvolta forțele de securitate şi apărare ucrainene care să fie capabile să apere o Ucraină suverană, independentă şi democratică şi să descurajeze viitoarele agresiuni”, stipulează textul acordului.

Zelenski şi-ar dori ca Ucraina să devină membră NATO, dar aliații s-au oprit anul trecut de a face acest pas. Alianța occidentală consideră că orice atac lansat asupra unuia dintre cei 32 de membri ai săi este un atac asupra tuturor, conform clauzei Articolului 5.

În cazul unui atac armat sau al unei amenințări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, înalții oficiali americani şi ucraineni se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns şi pentru a stabili ce nevoi suplimentare de apărare sunt necesare pentru Ucraina, menționează acordul semnat joi de Zelenski şi Biden.

Până acum, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu 15 state – Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Norvegia şi Islanda.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.