VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

SUA și Rusia vor relua discuțiile despre tratatul pentru reducerea armamentului nuclear

Statele Unite și Rusia sunt așteptate să se întâlnească în curând și să discute despre reluarea inspecțiilor în cadrul tratatului de reducere a armelor nucleare New START, care au fost întrerupte de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, conform agenției de presă Reuters.

Price a declarat, în cadrul unui briefing, că mecanismul de punere în aplicare a ultimului acord de control al armelor rămas în vigoare între cele mai mari două puteri nucleare din lume, Comisia consultativă bilaterală (BCC), se va reuni „în viitorul apropiat”.

Rusia a suspendat în august cooperarea cu inspecțiile în cadrul tratatului, dând vina pe restricțiile de călătorie impuse de Washington și aliații săi din cauza invaziei Moscovei în Ucraina din februarie. Moscova a declarat, pe de altă parte, că va continua să respecte prevederile tratatului.

„Am transmis clar Rusiei că măsurile impuse ca urmare a războiului neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei nu împiedică inspectorii ruși să efectueze inspecții în cadrul Tratatului New START în Statele Unite. Așadar, sperăm că reuniunea BCC ne va permite să continuăm cu aceste inspecții", a afirmat Price.

Noul START, intrat în vigoare în 2011, limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și amplasarea de rachete și a lansatoarelor terestre și submarine.

Tratatul limitează numărul de focoase strategice nucleare desfășurate la 1.550, sistemele strategice de livrare la 700, și prevede un regim de verificare.

BCC, care trebuie să se reunească de două ori pe an, s-a întâlnit ultima dată în octombrie 2021, cu puțin timp înainte ca Rusia să înceapă să transfere trupe la granița cu Ucraina.

Price a declarat că Washingtonul speră la „o întâlnire constructivă”, dar nu a precizat data sau locul acesteia. Surse citate de Reuters susțin că reuniunea BCC ar putea avea loc la Cairo.

Ziarul rusesc Kommersant a anunțat marți că reluarea discuțiilor ar putea avea loc în Orientul Mijlociu, adăugând că Moscova nu mai consideră Elveția, locul tradițional de desfășurare, ca fiind suficient de neutră după ce a impus sancțiuni Rusiei din cauza Ucrainei.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a angajat în discuții confidențiale cu înalți oficiali ruși, menite să reducă riscul unui război mai amplu din cauza Ucrainei, a declarat o sursă anonimă citată de Reuters.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.