VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Strategia națională de apărare 2024-2034 // Anatolie Nosatîi: Rusia vrea să împiedice R.Moldova să își apere interesele naționale

Operațiile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă urmăresc scopul să împiedice R.Moldova să își apere interesele naționale, precum și să reducă capacitatea statului de a-și promova obiectivele strategice. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul prezentării Strategiei naționale de apărare a R.Moldova pentru anii 2024-2034.

Potrivit demnitarului, continuarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și posibila extindere a zonei acțiunilor militare spre hotarele Republicii Moldova, ar reprezenta o amenințare directă la adresa statului nostru.

Operațiile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă, direct sau prin intermediul unor interpuși locali, al unor organizații și grupuri sociale cu orientări radicale din Republica Moldova, generează amenințări directe la adresa securității, a ordinii constituționale, a infrastructurii critice și a bunăstării populației. Totodată, acestea urmăresc să împiedice statul să își apere interesele naționale, precum și să reducă capacitatea țării de a-și promova obiectivele strategice”, a declarat el.

La fel, precizează ministrul, forțele militare ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din regiunea transnistreană reprezintă în sine o amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Efectul cumulativ și sinergia acestor amenințări și riscuri identificate reprezintă o amenințare existențială la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a adăugat el.

Anatolie Nosatîi s-a referit și la neutralitatea R.Moldova. Potrivit lui, autoritățile respectă statutul de neutralitate constituțional asumat prin neadmiterea dislocării de trupe militare ale altor state pe teritoriul național și neaderarea la alianțe militare, dar și prin neparticiparea la conflicte armate. Totuși, spune el, prezența ilegală a forțelor militare ale Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova pune în dificultate funcționalitatea juridică și recunoașterea internațională a acestui statut.

Statutul de neutralitate nu reprezintă un impediment în dezvoltarea continuă a cooperării cu statele și organizațiile partenere în domeniul securității și apărării. Prin urmare dreptul suveran de autoapărare individuală sau colectivă al fiecărui stat membru al Organizației Națiunilor Unite în cazul producerii unei agresiuni armate împotriva acestuia este un drept inalienabil”, a conchis ministrul.

De menționat că deputații dezbat astăzi Strategia națională de apărare a R.Moldova pentru anii 2024-2034. Documentul stabilește obiective clare pentru asigurarea securității statului, a cetățenilor și a infrastructurii critice, în contextul provocărilor actuale de securitate la nivel regional și global.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.