Statul va compensa parțial dobânzile la creditele accesate de întreprinderile mici și mijlocii în scop investițional. Este vorba despre agenții economici care au contractat credite în lei până pe 1 august.
Aceștia vor putea obține o compensație în mărime de două puncte procentuale din costul dobânzii, dar nu mai mare decât 300 de mii de lei. Mecanismul de compensare și platforma online au fost prezentate marți într-o conferință de presă organizată de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Prezent la conferință, ministrul economiei, Dumitru Alaiba, a declarat că, odată cu inflația în creștere, lucru declanșat de factorii externi și amplificat de războiul din Ucraina, Banca Națională a Moldovei a trebuit să intervină cu creșterea ratei de bază, ceea ce a condus la majorarea costurilor dobânzilor la credite pentru antreprenori.
„Trecem printr-o perioadă incertă, complicată și aceste complicații se răsfrâng asupra economiei și mai ales asupra antreprenorilor. În acest sens, mai ales în cazul în care un antreprenor a contractat un credit fără a ști, pentru că nimeni nu știa ce urmează, acum acesta se confruntă cu costuri în creștere la creditele bancare. Suntem conștienți de această problemă și este datoria și responsabilitatea statului să fie alături de antreprenori”, a notat ministrul economiei.
Directorul ODA, Dumitru Pîntea, a menționat că, pentru compensarea dobânzilor la creditele investiționale, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei. „Este vorba despre creditele care sunt clasificate de către creditor în categoria standard sau supravegheat. Compensațiile vor fi acordate pentru o perioadă de cinci luni – începând cu luna august și până în luna decembrie anul curent”, a notat Dumitru Pîntea, potrivit IPN.
Mecanismul acoperă practic toate sectoarele economiei. „Reprezentanții din agricultură, din industria extractivă, prelucrătoare, producția și furnizarea de energie electrică și gaze, distribuția apei, activități de cazare, alimentație, informații comunicații, învățământ, sănătate – sunt câteva domenii care sunt eligibile pentru a aplica aceste compensații”, a exemplificat directorul ODA.
Antreprenorii pot aplica fie pentru fiecare lună în parte, fie la finalul perioadei, în luna ianuarie, pentru toate cele cinci luni. Aceștia pot depune cererile online, accesând pagina ODA, unde vor găsi un ghid, modelul certificatului de la creditor și regulamentul de compensare. În termen de zece zile, antreprenorul va primi răspuns dacă este sau nu este eligibil pentru a beneficia de compensație.