VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Statul a preluat controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării

Parlamentul a adoptat, în ședința de astăzi, proiectul de lege prin care Guvernul va prelua controlul asupra activelor de exploatare a zăcămintelor de gaze naturale și țiței din sudul țării.

Astfel, zăcămintele de hidrocarburi (zăcământul de gaze naturale „Victorovca” din raionul Cantemir și zăcământul de petrol/țiței „Văleni” din raionul Cahul) vor reveni în proprietatea statului, ca urmare a încetării dreptului de folosință a hidrocarburilor de către Compania „Redeco” L.T.D. din SUA, preluat ulterior de către compania „Valiexchimp”.

Urmează a fi transmise în administrarea Agenției Proprietății Publice drepturile patrimoniale asupra edificiilor, instalațiilor, materialelor, bunurilor mobile/imobile, antrenate în procesul tehnologic de exploatare a zăcămintelor. Dreptul de exploatare a zăcămintelor subterane va fi acordat Întreprinderii de Stat Expediția Hidro-Geologică din Moldova „EHGeoM”. Totodată, documentația geologică și tehnică de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi, pașapoartele sondelor, rapoartele săptămânale privind exploatarea sondelor vor fi transmise de la compania „Valiexchimp” către Ministerul Mediului, și anume Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale.

De menționat că, anterior, o comisie parlamentară de anchetă a investigat modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului. În baza constatărilor, Comisia a recomandat Guvernului preluarea resurselor naturale la balanța statului și instituirea administrării provizorii a statului asupra procesului de extragere a acestora.

Proiectul de lege a fost votat în prima și a doua lectură.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.