VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Statistici îngrijorătoare. În 2030 vom avea doar 18 mii de studenți în țară, afirmă rectorul USM

Viitor sumbru pentru învățământul superior din Republica Moldova. În 2030, în universitățile din țară vor învăța doar 18 mii de studenți, afirmă rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov. Cifra este de trei ori mai mică decât cea din acest an de studii și de peste șapte ori – față de numărul studenților înregistrați în țară acum 15 ani.

 „Noi avem instituții foarte bune de învățământ în Republica Moldova, instituții cu tradiții. Dușmanul nostru principal, sigur, cu grad de relativitate folosesc acest termen, este scăderea dramatică din punct de vedere demografic. Atenție la cifra care am să vă spun pentru anul 2030, pentru că aici opiniile sunt împărțite, dar nu sunt atât de diferite. (…) Discutam acum 2 ani, după ce am devenit rector al Universității de Stat din Moldova asupra viziunilor, asupra viitorului și eu, în baza lecturilor pe care le avem, a studiilor, am vociferat o cifră de 18 mii pentru întreg sistemul educațional din Republica Moldova”, a declarat Igor Șarov în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecții” de la Vocea Basarabiei.

Rectorul USM susține că politicile urmează să fie revizuite de urgență.

„Astăzi trebuie de urgență să ne gândim și să nu facem populism unde mergem. Reformele sunt inevitabile, numărul de studenți nu o să crească. Bine, noi punem un accent foarte mare acum pe internaționalizare, pe  numărul studenților străini. Am mai vociferat și cu alte ocazii, anul 2007, în care în Republica Moldova existau 132 de mii de studenți, la 18 universități publice. Situația e mai dramatică și am să încerc să vă aduc anumite date. În anul 2015 noi am rămas cu 92 de mii de studenți, în anul 2020 cu 52 de mii de studenți, din 132 de mii. Clar că în condițiile acestea nu putea să rămână același număr de instituții de învățământ superior. Regele Ferdinand spunea că: „Nu zidurile fac o școală, dar spiritul care domnește în ea”, a declarat Igor Șarov.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în anul de studii 2023-2024, în instituțiile de învățământ superior erau înscriși 56.500 de studenți, dintre care 42.100 – la studii superioare de licență, 9.500 – la studii superioare de master și 4.900 – la studii superioare integrate.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.