VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Statele baltice au impus sancțiuni împotriva liderilor politici georgieni

Cele trei state baltice membre ale UE, Lituania, Letonia și Estonia, au impus împreună sancțiuni împotriva liderilor politici care conduc Georgia, în urma reprimării manifestațiilor pro-UE de către guvernul partidului Visul Georgian, care în octombrie a câștigat alegerile legislative contestate de opoziție.

Lituania și Estonia au publicat o listă comună cu 11 politicieni georgieni care au interdicție de intrare în aceste țări pentru „încălcarea drepturilor omului”, printre aceștia regăsindu-se ministrul georgian de interne Vakhtang Gomelauri și politicianul cel mai puternic și mai înstărit din Georgia, Bidzina Ivanișvili, care nu ocupă niciun post oficial, dar este considerat liderul de facto al țării.Partidul Visul Georgian al premierului georgian Irakli Kobajidze, considerat pro-rus de către opoziție și Occident, a obținut la alegerile legislative din octombrie aproape 54% din voturi, iar cele patru blocuri ale opoziției, împreună, aproape 38%. Acestea din urmă, sprijinite de președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili, susțin că ar fi existat fraude și ingerințe rusești și cer repetarea scrutinului.Președinta Zurabișvili a refuzat însă o convocare a Parchetului pentru a prezenta dovezi asupra fraudelor.

Mai mult, weekendul acesta ea a spus că nu recunoaște noul parlament, că va refuza să-și părăsească postul odată cu expirarea mandatului său la finalul lunii decembrie și că a constituit un „consiliu național” alcătuit din partidele de opoziție și din reprezentanți ai societății civile.În acest timp, guvernul de la Tbilisi, care a respins acuzațiile de fraude electorale și ingerințe rusești, a anunțat suspendarea procesului de aderare la UE până în 2028, acuzând Bruxellesul de „șantaj”. Comisia Europeană însăși anunțase încă dinaintea alegerilor înghețarea acestui proces, în urma adoptării de către parlamentul georgian a unei legi a „agenților străini”, care obligă mass-media și ONG-urile ce primesc finanțări din străinătate să își dezvăluie aceste sursele externe de finanțare.

După alegerile câștigate de partidul premierului Kobajidze, Bruxellesul a confirmat că își menține decizia de înghețare a procesului de aderare la UE a Georgiei. Dar în urma anunțului guvernului georgian de suspendare a acestui proces, opoziția georgiană și-a intensificat protestele de stradă deja lansate după anunțarea rezultatului alegerilor, iar forțele de ordine au dispersat manifestațiile desfășurate în ultimele patru seri în capitala Tbilisi și în alte orașe, arestând în urma confruntărilor aproximativ 150 de protestatari, în timp ce zeci de polițiști au fost răniți de petarde și alte obiecte aruncate asupra lor de manifestanți.

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat „ferm încălcarea drepturilor omului și folosirea forței împotriva manifestanților pașnici în Georgia”, adăugând că „violența nu va rămâne fără consecințe”.

În ceea ce o privește, Rusia a spus că în Georgia este în desfășurare o încercare de „revoluție portocalie”, orchestrată din străinătate după modelul Maidanului ucrainean.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.