Pe 12 decembrie 2024, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, cu votul majoritar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), o decizie prin care a fost instituită stare de urgență în domeniul energetic pe întreg teritoriul țării. Măsura, care va dura 60 de zile, începe pe 16 decembrie. Parlamentarii din opoziție au votat fie împotrivă, fie s-au abținut de la vot. Această măsură este luată în contextul crizei energetice și al necesității de a asigura stabilitatea aprovizionării cu energie.
Potrivit documentului adoptat de deputați, pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova va putea decide:
- alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării cantităților necesare de gaze naturale și energie electrică,
- efectuarea acțiunilorde asigurare cu resurse energetice, inclusiv prin derogare de la prevederile normelor,
- dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de resurse energetice,
- împuternicirea întreprinderilor energetice să acționeze în scopul procurării, transportării, distribuției și furnizării energiei electrice și gazelor naturale pe întreg teritoriul țării,
- protecția socială a cetățenilor, inclusiv a celor din regiunea transnistreană, prevenirea și, după caz, limitarea efectelor unor crize umanitare,
- introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații,
- instituirea instrumentelor rapide de colectare a plății de la consumatori pentru resursele energetice folosite.
Dispozițiile CSE vor fi obligatorii și executorii.
La fel, în document se arată că starea de urgență declarată nu afectează organizarea și desfășurarea alegerilor pe teritoriul Republicii Moldova.
În argumentarea necesității instituirii stării de urgență, Guvernul a indicat că „stoparea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, ar genera o criză umanitară în regiunea transnistreană”.
La fel, Executivul consideră că există „riscuri privind asigurarea funcționării și stabilității sectorului electroenergetic din Republica Moldova, inclusiv pe malul drept”.
Deficitul de energie electrică va fi acoperit prin intermediul contractului de furnizare a energiei electrice de urgență din România, conform unui anunț al Guvernului. Astfel, energia va fi achiziționată de pe bursa de energie din România, gestionată de operatorul pieței OPCOM, în limita capacității comerciale (NTC) pentru importurile din zona ENTSO-E către blocul comun de reglaj Ucraina – Moldova, care, în prezent, este de 2.100 MW, din care Republicii Moldova îi revin doar 315 MW. Dacă deficitul nu poate fi acoperit prin aceste canale, energia va fi preluată „necontrolat”, la prețuri ridicate, avertizează Executivul.
La finalul anului 2024, expiră contractul de tranzit al gazelor naturale din Federația Rusă prin Ucraina, care asigura cu gaze regiunea transnistreană. Regiunea din dreapta Nistrului cumpără electricitate de la Centrala Cuciurgan, care funcționează în baza gazelor naturale.
Rămâne incert dacă Ucraina și Federația Rusă vor ajunge la un consens privind prelungirea contractului de tranzit a gazelor naturale.