VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Sprijin urgent pentru Republica Moldova, pe măsură ce iarna se apropie. Donatorii se reunesc la Paris

Liderii din aproximativ 45 de țări se întâlnesc luni, 21 noiembrie, la Paris, pentru a promite sprijin urgent în valoare de milioane de euro pentru Republica Moldova, în timp ce cresc temerile că aceasta ar putea fi destabilizată și mai mult de conflictul din Ucraina, informează Reuters.

Republica Moldova, care se află între Ucraina şi România, a resimţit efectele creşterii preţurilor la alimente şi energie, precum şi ale afluxului de mii de refugiaţi ucraineni care au sosit în această ţară de aproximativ 2,5 milioane de locuitori. Se estimează că Moldova a primit mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor decât orice altă ţară, scrie Reuters.

Dependentă în mare măsură de aprovizionarea cu energie din Rusia, Moldova se confruntă cu dificultăţi şi mai mari odată cu venirea iernii şi cu reducerea de către Gazprom cu 40 la sută a livrărilor de gaze naturale, ceea ce afectează capacitatea autorităţilor de a furniza suficientă energie electrică şi căldură populaţiei.

„Moldova este direct afectată, pentru că este dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia şi este o ţară care are o parte din teritoriu controlat de soldaţii ruşi, deci este deosebit de vulnerabilă”, a declarat un diplomat francez în cadrul unui briefing de presă, potrivit sursei citate.

Ajutorul care ar urma să fie strâns pe 21 noiembrie urmează să fie folosit pentru a susţine bugetul şi aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, precum şi costurile pentru găzduirea a mii de refugiaţi ucraineni.

Este a treia conferinţă a donatorilor Republicii Moldova şi va fi coprezidată ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, alături de ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Franţei, Catherine Colonna, şi de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock.

La conferinţele anterioare ale donatorilor Republicii Moldova, organizate la Berlin şi Bucureşti, au fost făcute promisiuni de ajutor în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro (1,34 miliarde de dolari), reaminteşte Reuters.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument permanent de sprijin creat la iniţiativa miniştrilor de externe ai României, Germaniei şi Franţei în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuţiile financiare ale comunităţii internaţionale şi pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

La conferinţa de la Paris care are loc luni sunt aşteptaţi şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi ministrul de externe de la Chişinău, Nicu Popescu.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.