Aproape 945.000 de hectare de teren din țară au fost afectate de seceta din acest an, cu o proporție de până la 80% din suprafață sau chiar mai mult. De asemenea, peste 10.700 de hectare au suferit pagube de 70-80%.
Conform ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, s-au emis deja acte de constatare a pierderilor pentru aceste terenuri afectate de condițiile climatice adverse. Agricultorii au început să depună cereri pentru a obține subvenții din cele 100 de milioane de lei destinate de Guvern pentru intervenții.
„Peste 200 de dosare au fost deja trimise la AIPA. Aceasta este o situație excepțională, iar din păcate nu am putut declara starea de urgență. A fost adoptată o lege specială care include măsuri fiscale pentru agricultorii care au înregistrat pagube de 60% pe o suprafață de 50%. Colaborăm cu Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor pentru a identifica resurse financiare pe termen lung”, a declarat Bolea.
De asemenea, resurse suplimentare pentru sprijinul fermierilor vor proveni de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Aceasta a confirmat că fondurile, care inițial erau destinate altor activități, vor fi redirecționate pentru achiziția a aproximativ 400.000 de tone de semințe de grâu, în beneficiul agricultorilor afectați.
În această lună, Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei pentru a compensa parțial pierderile suferite de fermierii ale căror recolte au fost grav afectate de secetă și căldura extremă din vara acestui an.
Fondurile vor fi gestionate de Ministerul Agriculturii și vor fi distribuite prin Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.