VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Spațiul aerian al R. Moldova este securizat de avioane de supraveghere NATO

Zborurile de supraveghere ale avioanelor NATO, de tip AWACS (radar), vor contribui la asigurarea securității Summit-ului Comunității Politice Europene care se desfășoară în Republica Moldova. Survolând spațiul aerian al Alianței, avioanele NATO AWACS vor securiza cerul deasupra zonei desfășurării Summitului în perioada 31 mai – 2 iunie, transmite MOLDPRES.

„Avioanele NATO AWACS pot detecta aeronave, rachete și drone de la o distanță de sute de kilometri, constituind astfel o importantă capacitate de avertizare timpurie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, adăugând că „Moldova este un partener apropiat și de încredere al NATO”.

Potrivit Oficiului de legătură NATO în Republica Moldova, „ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de luptă, avioane de supraveghere și avioane cisternă”. Aeronavele AWACS efectuează patrulări regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele militare rusești în apropierea granițelor NATO. Organizația nord-atlantică dispune de paisprezece aeronave AWACS, care sunt variante modificate ale Boeing 707. Zburând la o altitudine de aproximativ 10 km, un singur AWACS poate monitoriza spațiul aerian pe o rază de 400 km.

De asemenea, avioanele NATO AWACS patrulează în mod regulat spațiul aerian în timpul evenimentelor internaționale majore, inclusiv în timpul reuniunilor la nivel înalt ale NATO, cea mai recentă fiind cea de la Madrid din iunie anul trecut, și a altor evenimente de mare anvergură, cum ar fi turneele internaționale de fotbal sau Jocurile Olimpice.

Republica Moldova găzduiește astăzi Summitul Comunității Politice Europene, eveniment la care participă circa 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.