VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Sondaj: Parcările supraetajate ar rezolva problema lipsei locurilor de parcare în Capitală

Cea mai eficientă soluție pentru a rezolva problema lipsei locurilor de parcare în capitală este amenajarea unor parcări supraetajate în cele mai aglomerate regiuni din oraș. De această părere sunt 52% din intervievați. În cazul curților blocurilor vechi, peste jumătate dintre persoanele chestionate ar dori să fie identificate spații libere în afara curților unde să fie amenajate în parcări cu sau fără plată.

Aproape o pătrime consideră că este nevoie de parcări la gară și la periferiile capitalei. Sondajul a fost inițiat de municipalitate pentru a afla opinia locuitorilor despre propunerile-cheie din Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului Chișinău.

Peste 2.060 de locuitori ai municipiului Chișinău și ai suburbiilor care au participat în acest sondaj au menționat că Strategia cuprinde acțiuni de îmbunătățire/modernizare a orașului, scrie IPN.

Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, procedura de elaborare a documentului a fost inițiată aproximativ doi ani în urmă. Este un act foarte necesar municipalității, un document fundamental pentru dezvoltarea orașului. Primăria Chișinău se află la etapa finală de consultare a acestei Strategii. Documentul cuprinde mai multe domenii, cum ar fi economie, transport, turism, arhitectură, mobilitate urbană.

Peste jumătate dintre locuitorii capitalei și ai suburbiilor, mai exact 57%, susțin propunerea autorităților municipale de a diviza transportul public în urban și suburban. 88% cred că este necesar să fie amenajate piste pentru bicicliști. 52% pledează pentru piste dedicate. 24% spun că pot fi dedicate sau comasate cu benzile de transport, iar 12% cred că pistele pentru bicicliști trebuie comasate cu benzile de transport.

În Strategie se propune ca blocurile locative vechi, care sunt în stare deplorabilă, să fie demolate pentru ca în locul lor să fie ridicate blocuri noi și moderne cu regim de înălțime mic și mediu. Majoritatea respondenților, mai exact 71%, susțin inițiativa.

În Strategie sunt propuse un șir de soluții și pentru problema demografică. Întrebați despre cele mai stringente probleme la acest capitol, 42% dintre intervievați cred că cel mai important este să crească nivelul de accesibilitate la locuințe pentru familiile tinere prin dezvoltarea creditării ipotecare. Pe lângă aceasta, mai mult de o treime (34%) dintre respondenți menționează crearea în oraș a unui mediu de viață favorabil pentru familiile cu copii.

93% din locuitorii municipiului Chișinău consideră că orașul are nevoie de o identitate vizuală și un brand turistic care va putea fi promovat pntru a atrage oaspeții capitalei. Fiind întrebați despre servicii ce trebuie să fie dezvoltate și promovate în Chișinău pentru a atrage turiști, cei mai mulți au selectat serviciile curative (36%), stomotologia (27%) și sănătatea reproductivă (12%).

Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, a afirmat că municipiul Chișinău are un potențial încă nefolosit la maximum pentru aceste servicii. „Noi avem cel puțin 3-4 servicii de calitate recunoscute la nivel internațional care an de an atrag în Republica Moldova foarte multe persoane pentru tratamente, de exemplu serviciile dentare. În municipiul Chișinău sunt cele mai multe clinici cu servicii de calitate, cu acreditare internațională și la prețuri foarte atractive”.

Șeful Direcției a menționat și serviciile de reproducere asistată, fertilizare in vitro. Potrivit lui, sunt clinici private din municipiul Chișinău care au o rată înaltă de succes la reproducerea asistată. Aceste clinici au avut pacienții de pe toate continentele. Un alt domeniu se referă la operațiile plastice, care la fel se execută în municipiul Chișinău la prețuri atractive și au foarte mult succes la solicitanții.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 octombrie -10 noiembrie de compania Magenta Consulting.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.