În societatea moldovenească se atestă un impact încă foarte înalt al propagandei Kremlinului pe subiecte care vizează securitatea, agresiunea rusă din Ucraina, relațiile internaționale și subiectele energetice.
Constatările aparțin experților de la Comunitatea WatchDog.MD, care împreună cu CBS Research au prezentat vineri un sondaj. Potrivit lor, sunt îngrijorătoare, în mod special, tendințele răspunsurilor privind cauzele războiului și atitudinile față de țara victimă a agresiunii.
Or, mai puțin de jumătate dintre respondenți unui sondaj afirmă că Rusia și conducerea acesteia se fac vinovate pentru război. Totodată, numai 36% dintre respondenți au numit Ucraina drept parte din conflict care are dreptate.
Într-o conferință de presă la IPN, sociologul Vasile Cantarji, de la SBS Research, a declarat că aproape 40% din respondenți consideră că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este o invazie nejustificată în care nimeni nu a provocat Federația Rusă.
Alți 22,5% din intervievați consideră că Rusia apără „republicile populare din Donbas de atacurile Ucrainei”, iar 12% cred că este vorba despre o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism. Totodată, 1% au răspuns că Rusia își apără țara/interesele. Circa 25% au menționat altceva sau nu au răspuns. Potrivit lui, aceste tendințe cu împărțirea pe tabere s-au conturat încă de la izbucnirea războiului și s-a menținut pe parcurs.
Oamenii au fost întrebați cine cred că poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina. Puțin peste 25% au răspuns că Vladimir Putin personal, 17,7% cred că de vină sunt Statele Unite ale Americii, iar 17% consideră că Rusia. Alți aproape 12% au menționat că conducerea Ucrainei poartă cea mai mare vină, 9% au spus că NATO, iar 3,3% cred vinovate și Rusia, și Ucraina etc.
„42% din cetățenii Republicii Moldova consideră că Crimeea este parte a Ucrainei, 34,5% – a Rusiei, iar restul cetățenilor nu au o poziție formată în acest sens. Dacă este ilegală sau legală includerea regiunilor țării vecine, Lugansk și Donețk, în componența Rusiei, fiecare al doilea susține că este o acțiune ilegală. 23,5% sunt de părere că acest lucru este legal, iar 26,7% nu au putut aprecia”, a declarat Vasile Cantarji.
Președintele WatchDog.MD, Valeriu Pașa, a spus că participanții la sondaj au fost întrebați dacă consideră că Moldova ar trebui să accepte să susțină Rusia în războiul din Ucraina în schimbul gazului ieftin.
Absoluta majoritate – 72,4% – este împotrivă și a răspuns nu, în timp ce 14% sunt pro, iar peste 13% nu au răspuns. Totodată, 47,7% din respondenți nu cred că Federația Rusă reprezintă o amenințare la adresa securității în Moldova, iar 42,% cred că este o amenințare.
Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 17-26 ianuarie, pe un eșantion de 1 001 persoane. Cercetarea a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene.