VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Socialiștii au contestat la CC unele prevederi ale Codului Electoral: Nu poate fi schimbată legea după placul guvernării

Deputații PSRM, Grigore Novac și Vasile Bolea au depus astăzi, la Curtea Constituțională o sesizare pentru controlul constituționalității unor prevederi din Codul Electoral care, în opinia socialiștilor, îngrădesc dreptul cetățenilor de a avea parte de un proces electoral democratic, de a alege și de a fi aleși.

Astfel, socialiștii au solicitat opinia CC vizavi de mai multe articole din acest Cod, inclusiv a art. 40 care prevede dreptul (discreția) și nu obligația Comisiei Electorale Centrale, de a organiza secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului.

Potrivit articolului dat: „În cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și al referendumurilor republicane, Comisia Electorală Centrală, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, poate organiza pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului secții de votare cu sediul pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților administrației publice centrale.” În sensul acestei norme, socialiștii consideră că este compromis dreptul constituțional al cetățenilor de a alege, consfințit în art.38 din Constituție. Or, în redacția propusă, deschiderea secțiilor de vot în stânga Nistrului rămâne la discreția Comisiei Electorale Centrale”, anunță PSRM.

În sesizare este contestat și art. 70 alin. (4) din Cod, care instituie „filtrul de preferințe” în ceea ce privește regulile de desfășurare a agitației electorale.

”Or, prin respectiva reglementare se face o derogare de la interdicția generală de desfășurare a agitației electorale fiind permis în campania electorală utilizarea simbolurilor și a imaginilor cu proveniență din Uniunea Europeană”, notează PSRM.

De asemenea, socialiștii consideră că buletinele de vot trebuie tipărite în două limbi, moldovenească și rusă, așa cum trebuie să fie într-un stat polietnic precum este Republica Moldova.

În sesizare este prezentată și opinia Comisiei de la Veneția care a fost ignorată de actuala guvernare: „Articolul 73(7) prevede că buletinele de vot sunt tipărite exclusiv în limba română. Aceasta amenință să afecteze negativ participarea electorală a minorităților naționale prin reducerea posibilității de a face o alegere în cunoștință de cauză...”, se mai arată în comunicat.

”Este important să asigurăm în Republica Moldova un proces electoral liber, democratic și corect. Nu poate fi schimbată legea după bunul plac al unei guvernări, căci guvernele vin și se duc iar legile trebuie să aibă efect pe viitor”, a concluzionat Grigore Novac.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.