VOCEA CARE NE UNEȘTE

Situație din ce în ce mai periculoasă la cea mai mare centrală nucleară din Europa

Situația de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, „este complet scăpată de sub control”, a declarat Rafael Grossi, șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, făcând apel la Rusia și Ucraina să le permită experților să ajungă în zonă pentru a evita un accident nuclear.

Rafael Grossi a declarat într-un interviu acordat marţi pentru The Associated Press că situaţia devine din ce în ce mai periculoasă la centrala Zaporojie din oraşul sud-estic Enerhodar, pe care trupele ruse a cucerit-o la începutul lunii martie.

Fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios şi extrem de grav şi periculos”, a afirmat Grossi.

Grossi a citat multe încălcări ale siguranţei centralei, adăugând că aceasta se află „într-un loc în care războiul este în desfăşurare”, lângă teritoriul controlat de Rusia.

Integritatea fizică a centralei nu a fost respectată, a spus el, invocând bombardamentele de la începutul războiului, când centrala a fost cucerită, şi acuzaţiile reciproce ale Ucrainei şi Rusiei referitoare la organizarea de atacuri la Zaporojie.

Articole similare

spot_img

cele mai populare