VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Situație alarmantă în țară: Circa 2.000 de copii, transportați la spital într-o săptămână

În perioada 19-25 decembrie, echipele de asistență medicală urgentă au deservit un număr de 18.000 de solicitări, inclusiv 4.581 copii.

După acordarea ajutorului medical prespitalicesc, 6.241 de pacienți, printre care 1.785 de copii au fost transportați la spital.

Potrivit unui comunicat remis presei, pe parcursul săptămânii trecute cel mai des a fost solicitată intervenția ambulanței pentru pacienții cu maladii respiratorii, peste 5.900 de solicitări, inclusiv 3.500 la copii. Menționăm faptul că 3.470 solicitări erau pe motiv de infecții respiratorii virale acute (IRVA), dintre care 2.233 cazuri la copii.

În perioada de referință, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au apelat 3.400 persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 54 pacienți cu Sindrom coronarian acut; 2000 pacienți cu patologii neurologice, inclusiv 263 de accidente vasculare cerebrale și 1.079 cetățeni cu diferite traume.

De ajutorul medical al echipelor AMU au mai avut nevoie 115 persoane cu maladii infecțioase, 81 cu traume în urma accidentelor rutiere; 49 cu urgențe toxice. La fel au fost înregistrate 35 urgențe generate de agenții fizici, chimici și de mediu, inclusiv 22 combustii, 5 hipotermii și 2 degerături.

De subliniat că din numărul total de solicitări 459 nu corespund criteriilor de urgențe medico-chirurgicale. În acest context, IMSP CNAMUP vine cu un apel către cetățenii Republicii Moldova.

Solicitați intervenția ambulanței în cazurile de pericol iminent pentru sănătate și viață! Suprasolicitarea serviciului cu cazuri minore, creează o listă de așteptare nejustificată. Astfel, apelând cu responsabilitate la Serviciul 112, veți oferi posibilitatea de acordare a asistenței medicale urgente la etapa prespitalicească tuturor solicitanților cu urgențe medico–chirurgicale majore prompt și oportun!”, se mai arată în comunicatul remis.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.