VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Situație alarmantă! În spitalele din Chișinău nu sunt locuri pentru copiii cu viroze: Precizări oficiale

Numărul cazurilor de viroze respiratorii a crescut alarmant în Chișinău în ultima săptămână.

Șeful Direcției sănătate din Chișinău, Boris Gîlca, a anunțat în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău că în prezent în spitale nu sunt locuri pentru copiii cu viroze.

Rămânem îngrijorați privind situația alarmantă pe infecțiile respiratorii, virozele și pneumoniile la copii. Avem o presiune enormă pe spitalele pentru copii. Este depășit numărul de internări față de numărul de paturi. Este o situație neconformă. Am identificat spații suplimentare, dar deja suntem la limită”, a precizat Gîlca.

Totodată, oficialul a menționat că a luat legătura cu ministerul Sănătății pentru a identifica secții suplimentare spre activare la Institutul Mamei și Copilului.

Capacitățile spitalelor de copii din municipiu sunt deja pe deplin depășite. Spre exemplu, ieri, la Spitalul Boli Contagioase pentru Copii au fost înregistrate 70 de adresări, din acestea au fost posibile doar 17 internări anume din lipsa de paturi. La acest spital sunt internați de deja peste 130 de copii. Observăm o evaluare în creștere a acestor infecții și a complicațiilor respiratorii. Dacă ne referim la date statistice, săptămâna trecută au fost raportate 5.221 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii, ceea ce constituie cu 1.537 de cazuri mai multe decât săptămâna trecută. Este mult mai mult decât în perioada similară din anul precedent. De menționat că peste 62% din toate aceste cazuri înregistrate au fost raportate la copii. Cele mai afectate grupe sunt copii de la vârsta de 0-4 ani și 5-14 ani”, a subliniat Gîlcă.

Potrivit lui, până în prezent în municipiul Chișinău au fost înregistrate 76 de cazuri de gripă, inclusiv 54 de cazuri la copii cu vârsta de la 0 la 17 ani. Din numărul total de pacienți diagnosticați cu gripă, 68 au fost internați la spital.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.