VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SIS publică lista străinilor care instruiau oamenii pentru destabilizări

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a publicat lista cetățenilor străini care au fost implicați în instruirea oamenilor care urmau să organizeze destabilizări în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat, SIS a realizat o serie de operațiuni pentru a depista și preveni riscurile la adresa securității naționale. În ultimele luni au fost colectate informații cu privire la tentativele de destabilizare, în contextul proceselor electorale din țara noastră.

În cadrul operațiunilor a fost stabilit că Ilan Șor a utilizat paravanul ONG-ului „Evrazia” pentru a finanța deplasările persoanelor la Moscova, unde au fost instruiți privind tacticile și metodele de realizare a acțiunilor de protest.

O parte din acești tineri au fost antrenați de către instructori străini conectați la entitățile asociate structurilor private militare „Wagner” și „Ferma”, instituite de Evghenii Prigojin. Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfășurat de la începutul lunii septembrie și până la mijlocul lunii octombrie/

Potrivit SIS, programul de antrenament includea:

– tactici de dezbinare națională, precum și destabilizare a ordinii constituționale;

– tactici de provocare a organelor de menținere a ordini publice;

– utilizarea armelor și a altor obiecte pentru provocarea daunelor fizice non-letale;

– psihologia maselor;

– confruntarea fizică cu forțele de ordine în timpul protestelor;

– confecționarea și utilizarea articolelor de incendiere și a explozibilelor artizanale;

– manevrarea dronelor, cu atașament special pentru exploziv sau incendiere.

„Tipul de pregătire oferit cetățenilor Republicii Moldova indică asupra unor acțiuni ofensive în cadrul unor acțiuni de masă, cu scopul de a crea provocări și panică. Aceștia urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și extremiste pe teritoriul național, în contextul desfășurării referendumului republican constituțional și alegerilor prezidențiale.

Conform datelor colectate de către Serviciul de Informații și Securitate, printre coordonatorii acestor acțiuni sunt cetățenii străini Konstantin Goloskokov și Mikhail Potepkin, ultimul supus sancțiunilor internaționale. Menționăm că Potepkin este cunoscut pentru conexiunile sale cu Evghenii Prigojin și organizația rusă «Ferma», care a fost implicată, în 2023, în finanțarea și organizarea acțiunilor destabilizatoare de protest din Republica Moldova. Acesta, la moment, este responsabil de realizarea acțiunilor de influență malignă la nivel mondial, în cadrul entității «Akson»”, se menționează în comunicat.

De asemenea, SIS a identificat alți 11 cetățeni străini care au acordat asistență taberelor de pregătire din Bosnia si Herțegovina și Serbia, acționând sub formă de instructori, după cum urmează:

1. Aleksandr Luchnikov,

2. Serghei Moskvin,

3. Sergey Solovich,

4. Andrei Beker,

5. Aleksandr Volkhonski,

6. Aleksey Grunichev,

7. Gheorgii Bubnov,

8. Vladimir Vildiaev,

9. Danila Russu,

10. Dmitrii Neklyudov,

11. Mircho Angelov.

„Subliniem că Mircho Angelov, pe lângă faptul că a fost unul din instructorii taberelor de gherilă pentru cetățenii Republicii Moldova, a fost implicat și în realizarea actelor de vandalism, cum ar fi sabotarea mai multor bancomate din Chișinău, în scopul provocării panicii în societate, în primăvara anului curent. 

La moment, patru dintre cetățenii Republicii Moldova, instruiți în cadrul taberelor de gherilă, din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia, au fost reținuți de către PCCOCS și plasați în arest preventiv pentru o perioada de 30 de zile”, comunică SIS.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.