VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Serviciul de Informații și Securitate denunță două acorduri de parteneriat cu serviciile speciale ale Federației Ruse

Serviciul de Informații și Securitate a denunțat Acordul de parteneriat cu Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB). Notificările oficiale au fost remise în adresa autorităților Federației Ruse.

Totodată, Serviciul a înaintat demersurile de rigoare, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, de denunțare a acordului de cooperare cu Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR).

Începând cu 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, relațiile de cooperare ale Serviciului de Informații și Securitate cu serviciile speciale ale Federației Ruse au fost sistate, astfel încât, acordurile date nu au o aplicabilitate practică, fiind de fapt nefuncționale. Neconcordanța și disonanța prevederilor acestor acorduri cu interesul și securitatea națională a Republicii Moldova argumentează procesul de denunțare inițiat de Serviciul de Informații și Securitate.

Mai mult ca atât, prevederile acestor acorduri, semnate în anul 1994, inclusiv și protocoalele adiționale, reprezentau clauze juridice invocate de Federația Rusă de a argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea din stânga Nistrului a Republicii Moldova. Astfel, cu denunțarea acestor acorduri, asemenea „argumente” nu pot fi înaintate de Federația Rusă”, se arată în comunicatul remis de SIS.

Serviciului de Informații și Securitate nu menține relații de parteneriat extern cu structurile similare ale altor state, care în mod vădit sfidează legislația și acționează în detrimentul securității naționale, desfășoară activități subversive împotriva Republicii Moldova, inclusiv de subminare a funcționalității instituțiilor democratice ale statului, de destabilizare a situației social-politice, economice și de periclitare a integrității teritoriale a țării.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.