VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sergiu Tofilat: Nu va veni niciun fel de gaz cu 10 lei în Găgăuzia! Șor livrează doar promisiuni, minciuni și pomene electorale!

Expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz a declarat pentru Vocea Basarabiei că documentul făcut public de bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul „nu este contract, dar e o manipulare”. Sergiu Tofilat a studiat atent aşa -zisul contract publicat de Evghenia Guțul cu privire la achiziția de gaze pentru UTA Găgăuzia. Potrivit lui ”această hârtie a lui Şor este o butaforie”.

Sergiu Tofilat: Minciuni și pomană electorală! Șor încă anul trecut sau niște colegi de-ai lui Șor au fost în Federația Rusă, s-au întâlnit cu un deputat de acolo, cu un bandit, Sluțki, și tot ce au putut ei naște e o hârtie că, iată, o să examinăm și numaidecât o să luăm măsuri. Deocamdată, Șor livrează doar promisiuni. Eu am luat o oră din viața mea să citesc prostiile scrise, publicate de așa-numita bașcană, și asta e o butaforie, e o minciună, acela nici măcar nu-i contract. Dacă ne uităm atent pe ceea ce a publicat ea, asta e o confirmare, chipurile, la un acord individual la un contract general, nici nu contract, asta e ceva, un fel de hârtie scrisă pe genunchi, am impresia, undeva în stradă.

Vocea Basarabiei: Și ce forță juridică are?

Sergiu Tofilat: Nicio forță juridică, asta e o minciună, o pomană electorală. În contractul acesta așa-numit, nici nu-i contract, deci, asta e o hârtie, o confirmare. În această așa-numită confirmare se menționează că firma turcească care, chipurile, o să ne dea gaz, o să cumpere gazul acesta de la o firmă germană. Bun! Firma ceea din Germania e administrată de o doamnă, nimeni nu a auzit de firma ceea, firma e creată în 2020, doamna respectivă din 2016 până în 2020 s-a ocupat de administrare la o gastronomie, la un restaurant. Adică, omul 4 ani a copt plăcinte și peste 4 ani s-a trezit: dar hai să vindem gaz! Firma ceea e o pustîșkă, cum se zice în limba rusă.

Nu vine nici un fel de gaz, dna Valentina! Noi vorbim pur și simplu de o chestie desenată și aruncată în public, firma turcească nici licență măcar nu are pentru furnizarea gazului…

Vocea Basarabiei: Dle Tofilat, noi vorbim cu elemente de sarcasm, dar oricum cetățeanului trebuie să-i fie foarte clar: vine acest gaz mai ieftin? De ce se poate cu 10 lei?

Sergiu Tofilat: Nu vine nici un fel de gaz, dna Valentina! Noi vorbim pur și simplu de o chestie desenată și aruncată în public, firma turcească nici licență măcar nu are pentru furnizarea gazului, ea are un capital de 33 de mii de euro și o să ne vândă gaz de 16 milioane. Nu se leagă cifrele, asta este o minciună, nimeni nici nu a auzit de dânsa, firma ceea nu are treabă cu vânzarea gazului. Punct.

Vocea Basarabiei: Totuși, în joc e și tariful. Mă interesează: vor exista suficiente argumente ca cei de la Moldovagaz să meargă la ANRE, să ceară un tarif mai mic pentru consumul de gaze?

Sergiu Tofilat: Moldovagaz, înainte să meargă la ANRE, trebuie să obțină de la Energocom prețul gazului pentru anul viitor. Deci, anul acesta eu nu cred că sunt temeiuri să revizuiască tariful, dar la începutul anului viitor Moldovagaz poate să se adreseze la ANRE. Ei întâi trebuie să aștepte o ofertă de la Energocom. Energocom a făcut niște rezerve, cred că ne ajung până în februarie-martie, dar asta nu e suficient, ei trebuie să mai cumpere. Acum conjunctura prețului nu-i foarte bună. Eu cred că sunt motive să fie redus tariful, dar cel mai probabil după Anul Nou, așteptăm deja Energocom-ul să dea un preț, să vedem la ce preț putem cumpăra gaz și să vină Moldovagaz cu solicitarea.

Vocea Basarabiei: A depășit Republica Moldova criza energetică?

În mare parte – da, suntem mult mai pregătiți pentru sezonul acesta de încălzire, cu siguranță nu o să înghețăm, n-are cine să ne închidă gazul. Mai rămâne problema pe partea de energie electrică, trebuie să construim linia Chișinău-Vulcănești ca să nu depindem de malul stâng.

Vocea Basarabiei: Moldovagaz a anunțat că va procura de la Gazprom gaze la un preț de 820 de dolari. Moldovagaz cumpără gazul, cui îl livrează? Ce se întâmplă totuși în relația cu Gazprom-ul?

Sergiu Tofilat: Să clarificăm un pic lucrurile. Consumatorii de pe malul drept, Republica Moldova, în afară de regiunea transnistreană, noi consumăm gaz cumpărat la bursă, deci, nu cumpărăm nimic de la Gazprom, prețul care este publicat acesta este prețul reieșind din contractul cu Gazprom, dar tot gazul cela care vine se duce în regiunea transnistreană, și nimeni nu achită nimic. Asta se acumulează în continuare ca datorie a malului stâng, pentru regiunea transnistreană nu contează la ce preț să nu plătească gazul, noi comparăm formula din contract, prețul cu care Gazprom ne oferă acest gaz, dar, de fapt, noi nu consumăm nimic de la ei.

Vocea Basarabiei: Și atunci, cum îl procură Republica Moldova, dacă nu-l consumă?

Tot ce livrează în continuare Gazprom-ul merge doar pentru malul stâng, care nu plătește acest gaz…

Vocea Basarabiei: Și se mai acumulează datorii, da?

Sergiu Tofilat: Și se acumulează datorii, adică putem să punem…

Vocea Basarabiei: Aproape 10 miliarde și acolo încă se mai adaugă.

Sergiu Tofilat: Exact. Tot ce vinde astăzi Gazprom-ul către Moldovagaz se duce pentru malul stâng și asta contribuie la acumularea datoriei, putem să punem acolo oricare cifră, pur și simplu o să crească datoria mai repede sau mai încet.

Vocea Basarabiei: Oricum este, într-un fel, o competiție, Moldovagaz anunță Energocom-ul că Gazprom vinde gazul la 820 de dolari. La ce preț vinde Energocom-ul gazul?

Sergiu Tofilat: Moldovagaz nu anunță Energocom-ul, Moldovagaz pur și simplu a publicat pentru informație că, iată, după contractul cu Gazprom prețul e 800 și ceva. Energocom cumpără la bursă, și a cumpărat la un preț mult mai bun, în jur de 420-430 de dolari mia de metri cubi.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.