VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Separatiștii transnistreni, în pragul colapsului financiar: Nu mai au bani de pensii și salarii

Regiunea transnistreană traversează una dintre cele mai grave crize economice din ultimii ani, fiind nevoită să recurgă la măsuri dure de optimizare bugetară și reducere a cheltuielilor sociale, în condițiile unui deficit financiar acut.

Potrivit datelor neoficiale, citate de presa din Transnistria, aproximativ 35% din veniturile totale sunt cheltuite lunar doar pentru asigurarea bugetului, iar pentru a face față nevoilor sociale, administrația de la Tiraspol a solicitat un sprijin financiar de 200 milioane de dolari de la Federația Rusă. Acest ajutor ar urma să fie direcționat către sistemul social și susținerea întreprinderilor locale.

- Advertisement -

Între timp, pentru a putea plăti pensiile în luna mai, autoritățile din Transnistria au fost nevoite să recurgă la credite de la bănci comerciale, iar măsurile de austeritate se extind în toate domeniile.

Angajații Centrului municipal de geodezie din Tiraspol lucrează acum doar trei zile pe săptămână, iar în spitale personalul medical a fost redus la program de patru ore pe zi.

Situația este agravată de o politică de reducere selectivă a plăților sociale: începând cu 1 iunie 2025, autoritățile au anunțat revizuirea beneficiilor pentru 4.500 de veterani care încă lucrează, urmând ca doar pensionarii inactivi să mai beneficieze de plăți integrale.

Presiunea fiscală a fost, de asemenea, majorată, fiind introduse taxe suplimentare pentru cei cu venituri anuale mai mari de 86.000 de ruble. Inspecțiile fiscale matinale au devenit o practică frecventă, vizând atât persoane fizice, cât și persoane fizice.

Situația cu plățile salariale rămâne tensionată. Doar aproximativ 30% dintre angajații din sectorul public și-au primit salariile pentru luna aprilie. În special, doar 20% dintre profesorii, educatorii și angajații instituțiilor medicale au primit plăți.

Între timp, angajații căminelor culturale, utilitățile publice, șoferii și personalul medical din Dubăsari nu și-au mai primit salariile din martie.

O situație similară se observă în cazul pensiilor pentru luna aprilie, cu excepția reprezentanților organelor de drept, cărora li se promit plăți în perioada 15 iunie – 20 iunie 2025. Această imagine reflectă clar amploarea crizei care a cuprins atât sectorul public, cât și cel privat al economiei.

Astfel, măsurile luate sunt o consecință directă a colapsului economic actual, în care autoritățile din Transnistria sunt nevoite să aleagă pe care categorii de populație să economisească.

Pe de o parte, acești pași vizează stabilizarea sistemului financiar, pe de altă parte, reducerea selectivă a cheltuielilor sociale ridică îndoieli cu privire la principiile justiției sociale și sporește îngrijorarea celor mai puțin protejate pături ale societății. Toate acestea contribuie la creșterea tensiunii sociale, deoarece chiar și deciziile forțate și pragmatice reflectă situația dificilă a regiunii.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.