VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Șeful SIS: Riscul energetic pentru R. Moldova este destul de înalt

În prezent, cel mai mare risc care planează la adresa securității Republicii Moldova este cel energetic. Despre aceasta a declarat directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție. Oficialul susține că atunci când se țintesc anumite puncte de infrastructură energetică din Ucraina, se ia în considerare faptul că va fi afectată și Republica Moldova.

Potrivit șeful SIS, riscurile la adresa securității gazelor naturale sunt mai mici decât cele legate de asigurarea cu energie electrică, deoarece s-au făcut anumite rezerve de gaze pe o perioadă de timp.

„Noi avem riscul energetic, pentru că deja am văzut efectele acestuia. Bombardamentele care se întâmplă în Ucraina deconectează energia electrică în R. Moldova și estimarea noastră este că atunci când se țintesc anumite puncte de infrastructură energetică, se ia în considerare faptul că asta va afecta Republica Moldova. Or, țara noastră și țara vecină având un sistem energetic construit în Uniunea Sovietică, el atunci a fost construit la nivel regional, fără a fi delimitate țările, era un sistem regional, respectiv noi suntem destul de bine interconectați unul cu altul și atunci când cade o parte din sistemul ucrainean, al nostru automat are de suferit, fiindcă noi suntem într-un tot întreg. Riscul acesta este destul de înalt, bombardamentele masive care s-au întâmplat, și din estimările noastre se vor mai întâmpla, vor duce treptat la deconectări și de fiecare dată va fi o perioadă de câteva ore, sperăm noi că doar de câteva ore, de reabilitare a sistemului și de reconectare la anumite procese și de flux de energie, astfel încât cetățenii să resimtă cât mai puțin lipsa energiei electrice. Pe partea de gaz, din câte cunoaștem, s-au făcut anumite rezerve, deci suntem asigurați pe o perioadă de timp”, a declarat Alexandru Musteață.

Șeful SIS spune că stocurile de gaze naturale ale Republicii Moldova aflate în Ucraina, dar și infrastructura de transport a gazelor naturale sunt mai puțin expuse decât infrastructura energiei electrice.

„Depozitele de gaze se află în altă parte, nu sunt în partea unde se duc nemijlocit activități (n.red. de luptă), ele sunt în partea de vest a Ucrainei – unu. Doi – infrastructura de transport al gazelor este un pic diferită de cea a energiei electrice, cea a energiei electrice este aeriană, a gazelor e subterană, ceea ce asigură, mai mult sau mai puțin, o anumită protecție de bombardamente. Nu este sută la sută, dar este mai puțin vulnerabilă, pe când infrastructura energetică este la suprafață sau chiar între stâlpi și atunci un bombardament de tipul acesta afectează destul de grav astfel de infrastructură, de asta și vedem efectele respective”, mai spune directorul SIS. 

Alexandru Musteață menționează că atât autoritățile cât și cetățenii țării trebuie să fie vigilenți și pregătiți pentru deconectări masive de energie electrică masive în următoarea perioadă din cauza posibilelor atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei.

„Zilele trecute a fost anunțat și în presă de către guvern că se așteptau bombardamente masive, este o informație pe care am confirmat-o și noi împreună cu partenerii că, într-adevăr, erau pregătiri pentru bombardament iarăși masiv, așa cum am mai avut o săptămână în urmă, au fost bombardamente, a fost și alertă cu bombe pe tot teritoriul Ucrainei, pentru că deja au fost ridicate în aer anumite bombardiere folosite de către Federația Rusă, dar până la urmă au fost bombardate doar anumite zone în partea de est a Ucrainei, practic pe linia de front. Asta nu înseamnă că trebuie să ne calmăm și să fim relaxați, ba din contra trebuie să fim vigilenți și pregătiți pentru astfel de situații în fiecare zi”, a conchis directorul SIS.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.