Șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a vorbit în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei despre depozitele de pe teritoriul Ucrainei unde este stocat gazul din partea Republicii Moldova.
În contextul bombardamentelor care au loc zilnic pe teritoriul statului vecin, Alexandru Musteață a subliniat că stocurile de gaz se află în partea de vest a Ucrainei.
”Depozitele se află în altă parte, nu sunt în partea unde se duc nemijlocit activități, ele sunt în partea de vest a Ucrainei – unu. Doi – infrastructura de transport al gazelor este un pic diferită de cea a energiei electrice, cea a energiei electrice este aeriană, a gazelor e subterană, ceea ce asigură, mai mult sau mai puțin, o anumită protecție de bombardamente. Nu este sută la sută, dar este mai puțin vulnerabilă, pe când infrastructura energetică este la suprafață sau chiar între stâlpi și atunci un bombardament de tipul acesta afectează destul de grav astfel de infrastructură, de asta și vedem efectele respective”, a explicat oficialul.
Totodată, Alexandru Musteață a menționat că în prezent riscul energetic pentru Republica Moldova este unul din cele mai înalte.
”Vedem că frontul s-a dus și mai la est, a trecut pe partea cealaltă a râului Nipru, din estimările noastre și ale mai multor experți internaționali vedem că suntem cam în aceeași linie, războiul va purta un caracter local pe perioada iernii, deci se va menține cam în zonele unde este acum, cu mici mișcări înainte-înapoi, dar nu mișcări mari, ci mai mult operative, dar se va merge foarte mult pe tactica de bombardamente masive ale Ucrainei. Zilele trecute a fost anunțat și în presă de către guvern că se așteptau bombardamente masive, este o informație pe care am confirmat-o și noi împreună cu partenerii că, într-adevăr, erau pregătiri pentru bombardament iarăși masiv, așa cum am mai avut o săptămână în urmă, au fost bombardamente, a fost și alertă cu bombe pe tot teritoriul Ucrainei, pentru că deja au fost ridicate în aer anumite bombardiere folosite de către Federația Rusă, dar până la urmă au fost bombardate doar anumite zone în partea de est a Ucrainei, practic pe linia de front. Asta nu înseamnă că trebuie să ne calmăm și să fim relaxați, ba din contra trebuie să fim vigilenți și pregătiți pentru astfel de situații în fiecare zi”, a mai declarat Alexandru Musteață.