Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, avertizează că o treime din țările lumii și jumătate dintre cele ale Uniunii Europene vor intra în recesiune în acest an. SUA ar putea evita o scădere a economiei, dar China va fi sub media globală, pentru prima dată în ultimii 40 de ani.
Într-un interviu acordat televiziunii americane CBS, președintele Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat că 2023 va fi un an mai greu decât 2022, din punct de vedere economic, iar o treime din țările lumii vor intra în recesiune.
Proiecțiile FMI diferă într-o anumită măsură chiar de cele ale analiștilor din piață, care spun de exemplu că în acest an China va reveni la o creștere de peste 5%, iar SUA ar urma să intre în recesiune. Georgieva a spus că următoarele luni vor fi grele inclusiv pentru China, din cauza valului Covid, iar SUA ar putea evita o scădere a economiei, datorită șomajului foarte mic (care ar putea duce la o oprire a creșterii dobânzilor, iar asta ar stimula economia – n.r.).
„Următoarele două luni vor fi dificile pentru China, iar impactul asupra creșterii economiei chineze va fi unul negativ, apoi acest lucru va aduce un impact negativ asupra regiunii dar și asupra creșterii economice globale”, a mai spus ea, lăsând de înțeles că, la finalul lunii ianuarie, FMI va schimba oficial proiecțiile privind evoluția economiei globale, de vreme ce SUA, Uniunea Europeană și China încetinesc toate simultan.
Doamna Georgieva a arătat că, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, este probabil ca creșterea anuală a Chinei să fie la sau sub nivelul creșterii economice globale.
Totuși, dacă SUA ar evita o recesiune, “asta ar ajuta lumea să treacă printr-un an foarte dificil”. 85% dintre economiștii din piață se așteaptă ca Statele Unite să intre în recesiune în 2023, dar o parte a lor consideră că aceasta ar putea fi scurtă.
Despre Uniunea Europeană consensul este mai larg, statele acesteia fiind mult mai afectate de impactului războiului asupra condițiilor comerciale.