Provocările de securitate din regiunea Mării Negre și consolidarea apărării pe flancul estic al NATO, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei au fost subiectele discutate pe 25 martie 2025, de către ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr și Secretarul General al NATO, Mark Rutte, la sediul Alianței Nord-Atlantice din Bruxelles.
Conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale din România, discuțiile s-au concentrat pe evoluțiile de securitate din regiune și pe eforturile comune de întărire a posturii de descurajare și apărare. Ministrul Tîlvăr a subliniat importanța sprijinirii partenerilor din Marea Neagră, cu un accent special pe Republica Moldova, pentru consolidarea rezilienței și securității în proximitatea estică a NATO.
De asemenea, ministrul român a abordat provocările generate de atacurile cu drone ale Federației Ruse asupra infrastructurii critice din Ucraina, în special în zona Dunării, și a evidențiat sprijinul continuu al României pentru Ucraina. Tîlvăr a reiterat importanța unității și viziunii strategice în fața unui război aflat la granițele NATO și într-un climat geopolitic incert. În acest sens, el a reafirmat angajamentul României față de Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, principiul fundamental al apărării colective, și față de valorile euroatlantice.
În cadrul întrevederii, au fost trecute în revistă contribuțiile României la apărarea aliată, inclusiv participarea la Grupurile de luptă din Polonia, Bulgaria și Slovacia, precum și misiunile de Poliție Aeriană Întărită, prin dislocarea unui detașament de F-16 în Lituania în perioada aprilie – iulie 2025.
Ministrul Tîlvăr a confirmat angajamentele bugetare ale României, subliniind că țara va aloca în continuare mai mult de 2% din PIB pentru apărare în 2024 și 2025, pentru susținerea proiectelor majore de înzestrare. De asemenea, oficialul român a subliniat necesitatea de a crește capacitatea de producție a industriei de apărare din Europa, pentru a face față provocărilor actuale și viitoare.