Pentru prima dată în ultimele trei decenii, consumul anual de alcool în Rusia a înregistrat o ușoară scădere. În 2022, un rus a băut, în medie, 8,6 litri de alcool etilic, cu 5% mai puțin decât în 2019. Unii deputați de la Moscova nu se arată entuziasmați de aceste cifre, deoarece din cauza scumpirilor în lanț, rușii au revenit la practica veche de a cumpăra băuturi necalitative, contrafăcute sau chiar produse în condiții casnice, tendință ce nu se regăsește în statisticile oficiale.
Potrivit Departamentului de Statistică al Rusiei, în magazinele acreditate și specializate, vânzările specializate de vodkă, în primele șase luni ale anului 2023, au scăzut cu 16,4% față 2022, iar vânzările de brandy au scăzut cu 20,3%.
„Scăderea vânzărilor se datorează faptului că un număr de producători străini de alcool de înaltă calitate au părăsit piața, iar angrosiştii au început să le înlocuiască cu produse contrafăcute și să lucreze cu producători din umbră”, a declarat deputatul Dumei de Stat, Sultan Hamzaev.
Din cauza reducerii veniturilor populației, o parte din ruși a trecut la băuturi analogice mai ieftine, produse, deseori, dintr-o materie primă de calitate scăzută.
În iulie, Ministerul Finanțelor a aprobat majorarea accizelor la alcool și țigări cu 5%, în loc de 4%. Statistica oficială a Guvernului rus arată că fiecare al patrulea pacient internat în spitalele rusești are probleme de sănătate provocate de consumul de alcool, iar în 2022, peste 24% din infracțiunile investigate au fost comise în stare de ebrietate.